Maak je los van spullen

Een boek waar veel over gesproken wordt: Döstädning, opruimen voor je doodgaat. Geschreven door de Zweedse kunstenares Margareta Magnusson (82).  ‘Het is een praktische boekje die je helpt inventariseren wat écht belangrijk is, om zo comfortabel en stressvrij mogelijk met je bezittingen om te gaan. Ontspullen dus.

Maar nogal confronterend. En verwarrend ook. Hoezo, opruimen voor je doodgaat? Alsof deze datum vaststaat in je agenda. Wanneer begin je? Je staat immers nog vol in het leven.

Volgens Magnussen begin je na je 65e met deze grote en emotionele klus. Het is namelijk volgens Magnussen je eigen verantwoordelijkheid om je nabestaanden niet op te zadelen met een enorme verzameling spullen. Magnusson raadt aan om te beginnen met een categorie spullen die je weinig moeite kost, zonder al te veel sentimentele waarde. Die ga je verkopen, weggeven of weggooien. Daarna bouw je op naar spullen met meer gevoelswaarde. Strategie: houd alleen die dingen waar je nabestaanden echt gelukkig van worden.

Samengevat

Het belangrijkste doel van opruimen voor je doodgaat is alvast je eigen rommel opruimen. Zo voorkom je dat je familie, of vrienden dagenlang bezig zijn om je huis uit te mesten. Bovendien zorgt het er voor dat je prettiger en rustiger leeft als je je spullen op orde hebt.

Opruimen voor je doodgaat is een sfeervol en prettig boekje, dat je zo uit hebt. Qua stijl lijkt het wel wat op Opgeruimd van Marie Kondo. Ook zij combineert persoonlijke verhalen met praktische tips. Hoewel Kondo wel praktischer is dan Margareta Magnusson.

Opruimen tijdens je leven

Als Professional Organizer vind ik de gedachte van Magnusson heel mooi. De regie in eigen hand houden, dat voelt gewoonweg fijn. Ik zou echter niet wachten met  opruimen tot na je 65e. Naar mijn idee is het de kunst om je hele leven te blijven opruimen.

Margareta Magnusson vertelt

In onderstaand filmpje v vertelt Margareta Magnusson over haar visie op opruimen voordat je dood gaat. De belangrijkste vraag daarbij is: ‘Who’s going to take care of all this crap?’

Praktische informatie over opruimen voor je doodgaat

De eerste 16 pagina’s van het boek Opruimen voor je doodgaat kun je gratis online lezen. Maar je kunt het boek natuurlijk ook kopen. Bij bol.com kost Opruimen voor je dood gaat 14,99.

Lees ook: Boeken minimalistisch leven.

3 thoughts on “Opruimen voor je doodgaat”

  1. Ik heb dit blog over ontspullen met veel interesse gelezen en de video bekeken. Het betreft namelijk iets waarmee ik nu al bezig ben. Wat moet er met mijn vaders pentekeningen gebeuren als ik doodga. Ik ben in de vijftig en kerngezond, maar wil je geloven dat ik er soms wakker van lig? Ik ga dit boek toch maar eens bestellen.

  2. Wat gaat er met mijn spullen gebeuren als ik kom te overlijden? Een heel herkenbare vraag die me ook bezighoudt. Ik moest overigens bij aanvang van het artikel al aan Marie Kondo denken. Die legt de link tussen rommel en stress. Ook de vraag van opruimen voor je doodgaat, bezorgt een zekere spanning. Wellicht is dat boek ook iets voor mij.

  3. Interessante gedachten in het artikel, helemaal eens met alles hierboven. Maar het goede nieuws is dat er in de wereld van vandaag al diensten zijn zoals “opzeggen van abonnementen na overlijden”. Als iemand bijvoorbeeld overlijdt maar nog abonnementen heeft op betaalde diensten zoals YouTube Premium of Netflix, kan een begrafenisondernemer deze opzeggen. Toekomstige rekeningen komen dan niet meer. Het is tegenwoordig een erg nuttige dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *