Zeg je opruimen, Dan zeg je Marie Kondo.  Marie Kondo is een Japanse auteur en heeft een boek geschreven waarin ze haar opruim-tactiek beschrijft die ondertussen bekend staat als de KonMari methode en het leven van mensen over de hele wereld al heeft veranderd

De basis van de KonMari-methode, zoals deze genoemd wordt, is heel prettig,  de inhoud is soms een tikje zweverig  Om het je gemakkelijker te maken, heb ik dé tien tips & trucs uit de twee boeken op een rijtje gezet. Als je al deze tips hebt gelezen, heb je eigenlijk de twee boeken uit. Met deze tips ben je in no time verlost van al die overbodige spullen in huis!

Ruim op per categorie

Hoe ruim jij altijd op?  Kamer voor kamer zeker? Neem maar gauw afscheid van deze opruimgewoonte, want Marie’s advies is: opruimen per categorie. Hoe dan? Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie kleding. Ben je klaar? Ga dan door met boeken, tijdschriften, kranten en andere papiersoorten. De gedachte hierachter is dat je grondiger opruimt. Spullen van één categorie liggen namelijk vaak verspreid over een aantal kamers.

Alles eerst op de grond

Moet herkenbaar voorkomen: je wil je garderobe uitmesten, dus trek je allerlei losse dingen uit de kast en gooit het een en ander in een vuilniszak. FOUT. Je moet eerst álles uit de kast trekken – dit geldt ook voor boekenkasten enzo -, op de grond dumpen en dán per stuk bekijken wat je ermee gaat doen. Zo zorg je dat je alles grondig opruimt, en niet een paar dingetjes. Dat brengt me op het volgende, en meest belangrijke KonMari punt:

Spark joy

Het motto van Marie Kondo. Alles in je huis moet je vreugde brengen, oftewel: ‘it has to spark joy’. Bewaar alleen spullen waar je van houdt en blij van wordt, dit geeft je een beter gevoel. En alles wat niet aan dit criterium voldoet daar is maar een oplossing voor: loslaten! En verder is het volgens Marie Kondo ook belangrijk om te communiceren met je spullen. Hoe vreemd dat ook klinkt. .

Wees streng

Marie Kondō is heel helder en duidelijk. Nee is nee en dat wordt geen ja. Alle antwoorden die het woord ‘ooit’ in zich hebben, betekenen eigenlijk gewoon dat je dit item gewoon nooit meer gaat gebruiken. En nee, dat boek dat er al jaren ligt, ga je ook niet meer lezen. Weg ermee dus! En oh ja, de vuilniszak met spullen die je even bewaart om volgend jaar nog even door te nemen is ook taboe..

Weg met papier

Maak van al je papieren een digitaal archief: dat ruimt enorm op! Scan elk belangrijk document (gebruik bijvoorbeeld de gratis iPhone-app Genius Scan) dat je moet bewaren direct in nadat je het met de post ontvangt. Het papier kan meteen in de prullenbak. Werk alles meteen weg in de week (of liefst nog: dag) dat je ze binnen krijgt. Wil je toch ook je papieren archief bewaren? Bewaar dan alleen het strikt noodzakelijke gedurende vijf jaar en gooi de rest weg.

Wees niet sentimenteel

Ik ben zelf, net als Marie, vrij rigoureus met sentimentele spullen. Oude ansichtkaarten, liefdesbrieven, een teddybeer… Als het je niet een enorm gevoel van gelukzaligheid geeft, wég ermee. Je weet dit overigens pas als je het vastpakt. Er kan veel meer weg dan je denkt. Foto’s, brieven en kindertekeningen vol kun je trouwens prima inscannen.

Er kan nog meer weg dan je denkt

Cadeautjes die je verschrikkelijk vindt: weg doen, of weggeven aan iemand. Dat is niet misdadig, dat heet opruimen. Wat ook weg kan: handleidingen en elektronicaverpakkingen. Handleidingen kun je online downloaden, garantiebewijzen kun je inscannen en je iPhone wordt echt niet meer waard als je het doosje bewaart. En dan de grote categorie ‘komono’, diversen dus. Lades vol oude kabeltjes, lege batterijen, reserveknopen… die kunnen dus weg.

Trap niet in de opbergoplossingen

Jawel, je dacht de ideale oplossing voor al je spullen te hebben gevonden. Helaas! Bij Marie Kondō zijn deze doorzichtige bakjes en ladeverdelers dus ten strengste verboden. Waarom? Simpel: omdat ze zorgen voor veel overbodige rommel. Naaidozen met vijftig kleuren garen die je nooit gaat gebruiken. Kortom: je gaat er juist veel meer spullen door bewaren. Opruimen is niet ‘uit het zicht doen’, maar wég doen

Indelen enzo

Als je ergens voor zou moeten applaudisseren, dan is het wel de manier waarop Marie alles indeelt en opvouwt. Bekijk bovenstaande video maar. Ze is er wel vrij heftig in. Ze vindt dat bijvoorbeeld sokken ab-so-luut niet tot bolletjes mogen worden opgeknoopt, want ‘sokken zijn op vakantie in de sokkenla moeten kunnen uitrusten’.

Maak er een routine van

De belangrijkste tip Van Kondo is om van opruimen een routine te maken. Jij hebt zelf in de hand hoe je je dagen inricht en beleeft. Wanneer je bewust een effectieve routine samenstelt,  geeft dit een  positieve boost en is iedere dag goud.

Durf jij de Marie Kondo methode aan?

Dankzij de Marie Kondo methode hebben duizenden mensen over de hele wereld hun leven kunnen veranderen. Het begon allemaal toen zij besloten om het huis op te ruimen en persoonlijke bezittingen weg te gooien. Door de reorganisatie van onze spullen en ruimtes waar we in leven, geven we onszelf de kans om de persoon te zijn wie we willen zijn. Durf jij deze methode te proberen en je leven te veranderen?

 

Bekijk ook deze video’s voor meer opruimtips van Marie Kondo:

Nieuwsbrief

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Lees ook mijn blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *