Laat het je leven niet overnemen

Een diagnose kan behoorlijk zwaar vallen. Horen dat er psychisch iets is, kan confronterend zijn. Misschien wil je het niet geloven, ontken je het nog of brengt het juist opluchting dat je eindelijk weet wat er aan de hand is.
Echter komen veel mensen vaak op een punt dat ze gaan denken dat hun leven alleen nog maar in het teken staat van hun diagnose. Alles draait om dat labeltje. Elke dag word beheerst door je psychische toestand. Altijd hier maar rekening mee houden en constant leren om te gaan met je diagnose. Het kan zomaar zijn dat je begint te geloven dat je zelf de diagnose bent.


Voordelen van een diagnose

  • Een diagnose geeft rust, er is iets aan de hand en dat heeft nu een naam. Het kan fijn zijn als dat duidelijk is.
  • Het kan een opluchting voor ouders zijn als ze beseffen: het ligt niet aan ons. Er is iets anders aan de hand.
  • Een diagnose opent deuren: je krijgt makkelijker (speciale) hulp
  • Een diagnose kan helpen om beter te bepalen wat je nodig hebt.
  • Een diagnose kan handvatten geven op welke manier je het beste geholpen kan worden.


Nadelen van een diagnose

  • Met een diagnose ben je er nog niet. Het gedrag is in kaart gebracht, er hangt een label aan. Maar er moet ook hulp komen.
  • Het gevaar is aanwezig dat je jouw diagnose wórdt. Alles wat je doet, wordt beoordeeld in het licht van de diagnose. Maar je bent meer dan de diagnose alleen.
  • “Ik kan er niets aan doen, want ik heb ADHD”. “Ik ben nu eenmaal zo, daar verander je niets aan”. Soms krijgen mensen dit soort overtuigingen na een diagnose. Dit kan groei in de weg staan. Terwijl iedereen kan leren en kan groeien, of je nu wel of geen diagnose hebt.
  • Een diagnose kan nadelen hebben (keuring bij rijlessen of bij aanvraag hypotheek, zoeken van een baan: wel of niet vertellen over je diagnose).
  • Vaak wordt na een diagnose medicatie voorgesteld. Daar moet je dan ook een beslissing over nemen.
  • Een diagnose heeft het gevaar in zich dat je vooral kijkt naar wat iemand niet kan of heeft.
  • Een diagnose maakt dat je officieel ‘anders’ bent. Veel mensen vinden het niet leuk om anders te zijn.


Uniek

Wat het allerbelangrijkste is, is dat jij een eigen, uniek persoon bent. Die een eigen, unieke aanpak nodig heeft. Die, of er nu wel of geen diagnose is, zijn of haar hele leven kan leren groeien. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die ondanks of zelfs dankzij een diagnose het heel ver geschopt hebben. Dus, als je naar jezelf kijkt, bedenk dan allereerst: alles gaat met vallen en opstaan, vergelijk je zelf niet met anderen en wees trots op jezelf!

Wie anders is, is vaak meer zichzelf dan anderen!


Enkele manieren om meer te zijn dan jouw diagnose


1.) Doe dingen die je graag doet en waarmee jij je identificeert
Als je bijvoorbeeld houdt van schilderen, rennen, zingen of dansen, dan ben je een hardloper, schilder, zanger of danser. Dingen doen in het leven die je graag doet, is niet alleen therapeutisch door eraan deel te nemen, maar het is ook gezond om te onthouden dat je veel delen van jezelf hebt waarmee je je identificeert.
2.) Herinner jezelf eraan dat je niet de enige bent
Ja, je kunt angstgevoelens of stemmingswisselingen ervaren, maar je bent niet de enige! Elk van uw diagnoses is niet alleen uw eigen diagnose, veel andere personen kunnen op een heel reële manier met u omgaan. Als u eraan herinnert dat u niet de enige bent, zult u zich minder onzeker voelen over wat uw diagnose is.
3.) Herinner jezelf eraan dat je maar een mens bent
Je mag fouten maken en voelen hoe je dat doet. Alleen omdat je misschien met iets meer worstelt dan de volgende persoon misschien is, wil nog niet zeggen dat je zo verschillend bent. Net als ieder ander identificeert u zich met veel andere bijvoeglijke naamwoorden die niet in verband hoeven te staan met een geestelijke gezondheidsprobleem. Herinner jezelf aan de positieve dingen die je vrienden en familie over je zeggen.
4.) Houd er rekening mee dat er niet zoiets bestaat als ‘normaal’
Alleen omdat jou is verteld dat jij anders opereert dan anderen, betekent niet dat je abnormaal bent. In onze samenleving houden we ervan om met woorden rond te gooien als ‘normaal’ of ‘raar’, en woorden hebben meer impact op ons dan we graag toegeven. Laat de negativiteit van woorden niet naar jou verwijzen en concentreer je op hoe geweldig je bent!

Stigma

Tot slot, als je worstelt met de woorden, de diagnoses en de stigma’s waarmee je in verband bent gebracht, onthoud dan alstublieft dat je de kracht hebt om meer te zijn dan die labels. Je bent veel dingen, maar de diagnose geeft niet aan wie jij bent!

    Ja, stuur mij het gratis E-book

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *