Een zegen of een last?

Iedereen heeft stiekem te veel spullen, maar sommige dingen daarvan wil je gewoon voor altijd en eeuwig bewaren. Vooral als het gaat om het hebben van hobbyspullen! Want ooit ga je deze hobby weer oppakken (maar ooit is waarschijnlijk….nooit!).

Ongebruikte hobby-spullen

Misschien zag je het echt zitten om te gaan breien en haalde je steeds meer spullen in huis omdat je zeker wist dat je het te gek vond. Maar jaren later liggen die dingen ongebruikt in je huis. “Verlaten hobby-spullen zijn een vorm van ambitieuze rommel. Het is makkelijker om spullen voor een hobby te verzamelen dan het echt te gaan doen. We voelen ons vaak schuldig omdat we geld hebben uitgegeven aan dingen die we niet gebruiken en daardoor durven we ze niet weg te gooien.”

Vooral mensen met ADHD zullen zich herkennen in een creatief brein, wat natuurlijk fantastisch is! Het bied mogelijkheden voor gave hobby’s, maar het keert zich tegen je, als deze hobby’s niet afgemaakt worden.

Verrijkt de hobby je leven nog?

Het hebben van een hobby is voor veel mensen belangrijk omdat het ze een invulling geeft aan hun vrije tijd. Een mens kan allerlei hobby’s hebben, maar het is natuurlijk het prettigst als je hobby ook daadwerkelijk iets goeds bijdraagt aan je leven.  Als de spullen hiervoor zonder duidelijk doel liggen te verstoffen in de kast, dan kun je jezelf afvragen of je dit daadwerkelijk weer gaat oppakken, anders ligt helaas dit onafgemaakte project weer voor jaren in de kast en het vult niks anders dan de ruimte en dat worden het waardeloze spullen.

Waardeloze spullen

Hobbyspullen die ja al jaren niet meer gebruikt hebt, worden waardeloze spullen. Dit zijn spullen die je in de loop van de jaren hebt verzameld in je huis en in je leven. Op zolder, in de schuur, in ongeopende rolboxen die twee keer mee zijn verhuisd en vol zitten met onzinnigheid.

Het is een probleem omdat het de kwaliteit van jouw leven verlaagt. Waardeloze spullen zijn al die spullen die je bewaart omdat je ze in de toekomst misschien wilt gebruiken, en dat nu al jaren tegen jezelf zegt. Precies, ik denk dat je een beeld hebt. Het komt in je leven als je het toelaat. En hobbyspullen toelaten is makkelijker dan weigeren of uit je leven gooien.

Stop met het kopen van nieuwe spullen

Het is zo verleidelijk en het zit zo in jouw systeem, maar stop met het kopen van nieuwe hobbyspullen. Je hebt waarschijnlijk meer dan genoeg materiaal in de kast liggen voor als je nog aan een project wilt beginnen en het wordt hoog tijd om de toestroom van nieuw spul af te remmen. Hoe leuk die stickers ook zijn, hoe goedkoop dat apparaatje ook is of hoe mooi die specifieke kleur wol ook is: laat het liggen. Het zal even wennen zijn, maar we moeten onszelf echt aanleren om niet meer te bezwijken voor elk koopje. Als het nodig is, is het misschien zelfs verstandig om hobbywinkels of winkels waar je graag shopt voor hobbyspullen tijdelijk te vermijden.

Sorteer hobbyspullen

Het is natuurlijk lastig om orde te scheppen in jouw hobbymaterialen als deze niet netjes opgeruimd zijn. Het kan dus zeker geen kwaad om alle hobbyspullen eens uit de lades, dozen en manden te halen en hier een goed systeem voor te verzinnen. Door alles te sorteren en netjes op te bergen, weet je altijd precies wat je op voorraad hebt en kom je ook minder snel in de verleiding om nieuwe spullen te kopen. Daarnaast word je ook direct geconfronteerd met hoeveel je eigenlijk in huis hebt.

Gebruik de hobbspullen

Dat ene bolletje wol dat je had gereserveerd voor een schattig babytruitje, terwijl de baby in kwestie ondertussen ook alweer twee jaar oud is. Die pagina’s met stickers voor een ‘speciale’ gelegenheid. Die stukken stoffen voor dat dromerige jurkje waarvoor je nooit de tijd of zin kunt vinden om achter de naaimachine te gaan zitten. Die stapels papier voor scrapbooking terwijl je eigenlijk al jouw foto’s in een kant en klaar fotoboek verwerkt online. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van hobbymaterialen die stof liggen te vergaren terwijl het leven gewoon doorgaat en de rommel zich opstapelt. Maak er korte metten mee en bedenk of deze spullen ooit werkelijkheid gaan worden met wat je er mee voor ogen hebt.

 Als je tot nu toe niet de zin of tijd heb gemaakt om aan het project te beginnen, zal het waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Wil je het toch echt gaan gebruiken? Spreek dan voor jezelf af voor welk project en wanneer je aan dat project begint. Verstrijkt de deadline en heb je het nog niet gebruikt? Doe het dan alsnog weg.

Doneer de hobbyspullen

Heb je nu echt geen leuk project in gedachten of geen kinderen die aan de slag kunnen gaan met jouw hobbymaterialen? Maak dan iemand anders blij met jouw spulletjes. Er zijn een heleboel organisaties die dolblij zijn met bollen wol of stukken stof. Via de website van Inzameldoelen vind je waar je specifieke producten bij jou in de buurt kunt inleveren. Je kunt het natuurlijk ook dichter bij huis houden. Misschien heb je wel vrienden of familieleden die heel blij zullen zijn met de spulletjes of misschien kan de opvang of de school van jouw kinderen de materialen wel goed gebruiken? Door jouw spullen te doneren, weet je in elk geval dat jouw spullen goed terechtkomen en iemand anders er veel plezier van heeft. Kun je er echt niemand in jouw omgeving blij mee maken, breng het dan naar de kringloopwinkel. Daar vinden de hobbyspullen vast een nieuw thuis.

Hulp van een Professional Organizer / ADHD coach

Een professional organizer / ADHD coach inschakelen om je te helpen is zeker spannend. Het gaat immers om je spullen. En die laat je liever niet aan een vreemde zien. Dat snap ik helemaal!

Stel je eens voor dat die vreemde een professional is die jou op een vriendelijke, respectvolle en onbevooroordeelde manier helpt en leert opruimen. Zou je dan samen aan de slag willen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *