Doorbreek de rommelbrigade

Waarschijnlijk kijk je regelmatig om je heen en denk je: “al die overvolle kasten, uitpuilende postbakjes, bergen wasgoed, stapels oude kranten, dozenvol erfstukken..je wilt wel schoon schip maken, maar hier is toch geen beginnen meer aan?

Troost je, je bent niet de enige die met opruimproblemen kampt. Wat zijn nu precies de valkuilen als je gaat opruimen en ontspullen? Hieronder een aantal voorbeelden:

Je werkt je drie slagen in de rondte

Veel mensen ruimen als volgt op: 90% van de tijd doen ze niets en om dat te compenseren, gaan ze 10% van de tijd als een malle aan de slag. Gevolg: Complete uitputting en daarna wekenlang geen puf meer om weer eens aan de slag te gaan…

Je doet de opruimklus maar half

Je ruimt bijvoorbeeld supergoed op maar ‘vergeet’ vervolgens de spullen die weg kunnen, ook daadwerkelijk weg te doen. Gevolg: de hoeveelheid spullen in je huis neemt niet af en het is maar de vraag of op korte termijn de spullen echt het huis uit gaan…

Je krijgt er evenveel klussen bij als dat je spullen wegdoet

Je neemt met moeite afstand van een aantal spullen, maar legt jezelf meteen wel een nieuwe taak op. Voordat het weg kan wil je eerst nog schoonmaken, repareren, schilderen, fotograferen, etc. Gevolg: een nog vollere agenda…

Hoewel er verschillende manieren zijn om op te ruimen, bespreek ik hier de meest makkelijke methode..

Beslis waar je begint met opruimen

Wanneer je eenmaal hebt besloten om te gaan opruimen, ga dan niet tot wilde actie over, maar ruim liever een kort moment van “overdenking in”. Bepaal welke plek of ruimte je wilt gaan opruimen en behoud focus! Het sleutelwoord is hierbij:  HOU HET KLEIN! Ga dus niet de gehele keuken opruimen, maar begin met een kastplank of een lade. Vooral omdat het motiverend werkt om snel resultaat te zien, ook al is het maar in een klein stukje in je huis. Bekijk ook gelijk hoeveel tijd je hiervoor wilt uittrekken. Zo voorkom je dat dat opruimen het ondergeschoven kindje in jouw drukke programma wordt. Tevens behoud je focus op de taak die je te wachten staat!

Kortom in de overdenkingsfase besluit je welke focusplek je met welk doel onderhanden wilt nemen, welke tijdsinvestering je daarvoor op welk moment wilt plegen en als laatste: Welke beloning je daarvoor mag opstrijken!

Hulp bij het opruimen en ontspullen?

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stappen op weg naar het opruimen gezet. Op deze manier kun je stukje voor stukje je hele huis opruimen.

Is het nog niet gelukt? Overweeg dan om hulp in te schakelen of download mijn E-BOOK: 30 dagen challenge opruimen en organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *