Als je aan het einde van de dag terug denkt aan de taken je allemaal hebt afgerond, weet je dan nog wat je precies gedaan hebt? Ken je dat gevoel dat je de hele dag druk bent geweest met telefoontjes en e-mails, maar je nog geen stap verder bent met de dingen die je echt moest doen? Diep geconcentreerd werken, zonder afgeleid te worden: hoe doe je dat?

Leren focussen is heel belangrijk als het niet vanzelf aan komt waaien. De kracht van focussen wordt vaak onderschat.  Deze methode kan helpen je productiviteit te verhogen: De Pomodoro techniek.

Pomodoro betekent tomaat en dat heeft niets met de techniek te maken. De persoon Francesco Cirillo die deze techniek heeft bedacht gebruikte een kookwekker voor deze techniek in de vorm van een tomaat.

De Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een bewezen en populaire time-management techniek. Het belangrijkste principe van deze techniek is dat je je werk doet in sprints van 25 minuten. De volgende 5 minuten neem je als korte pauze. Iedere Pomodoro sessie zorgt voor 25 minuten focus en 5 minuten opfrissen voor de volgende sessie. Daarnaast geeft de Pomodoro techniek je een effectieve manier om te gaan met afleidingen.

Stappenplan Pomodoro

  1. Verwijder of sluit alles wat je maar zou kunnen afleiden. E-mail, whatsapp, onnodige browsertabs, enz. -Je collega’s laat je weten dat je pas weer om … uur beschikbaar bent.
  2. Kies een taak waar je je op focust.
  3. Start de timer op 25 minuten en werk deze hele pomodoro aan je taak
  4. Als de timer afgaat neem je 5 minuten pauze

Iedere 4 sessies neem je een langere pauze van 15 of 20 minuten. Je kunt kleine variaties aanbrengen in de lengte van de sessie of pauze wanneer dat jou beter past. De meeste apps houden dat ook aan. Wanneer je even google raadpleegt, vind je ook timers die je kunt aanpassen aan jouw wensen. De techniek is simpel maar het houdt je wel scherp en je beperkt het risico dat je veel te lang met iets bezig bent waardoor je fouten kunt maken, te veel tijd besteed aan dingen die je leuk vind en minder leuke dingen laat liggen

Wanneer is het handig om de Pomodoro techniek te gebruiken?

  • Het voorkomen en de omgang met stress zowel op het werk als zaken die je privé moet afhandelen.
  • Voorkomen van uitstelgedrag. Een klus dat lang duurt kan je opdelen in kleine klusjes waardoor het niet zo’n obstakel is om aan te beginnen.
  • De pomodoro techniek zorgt ervoor dat je niet teveel wordt afgeleid bij taken waar concentratie belangrijk is.
  • Het helpt je om een betere balans te vinden. Vaak werken we te lang door aan iets en voelen we ons daardoor later op de dag of in de avond uitgeblust. Door van te voren tijd in te delen en er een minimum en/of maximum tijd aan te besteden, kan tijd beter verdeeld worden over dat wat je energie geeft en dat wat energie kost.

Waarom werkt de Pomodoro techniek?

Ons brein heeft tijd nodig om op te starten. Voor sommige taken wel tot 15 minuten. Iedere keer als je wordt gestoord begint dit proces opnieuw. Dat gebeurt vaak omdat we snel afgeleid zijn. De snelheid van ons denken ligt immers veel hoger dan de snelheid waarmee we lezen of luisteren. Bovendien zitten veel mensen in een ‘open kantoortuin’. De Pomodoro techniek werkt met dermate korte ‘tijdsblokken’ dat je door het zetten van de wekker (en het tikkende geluid ) je (onbewust) veel beter concentreert om je doel te halen. Enerzijds omdat je gemotiveerd bent je niet af te laten leiden en anderzijds omdat je denkt; “wat is nu een half uurtje”. Juist het ervaren van tijd als ‘een opeenvolging van gebeurtenissen’ in plaats van ‘het hebben van een voorraad die op kan raken’ geeft minder stress. Pomodoro maakt je veel bewuster van de tijd die tot je beschikking is. Daardoor krijg je meer gedaan in de tijd die je hebt.

Voor meer uitleg, bekijk deze video:

Bekijk ook mijn blog:

1 thought on “Leren focussen: de pomodoro techniek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *