opruimen-lastige-klus-veenendaal

Gebruik deze getallen tips!

Opruimen? Dat is toch helemaal niet moeilijk? Dat kan toch iedereen? Denk jij hier ook zo over? Je bent niet de enige. En je hebt gelijk: opruimen is geen hogere wiskunde, maar soms kan opruimen nog een hele klus zijn. Bijvoorbeeld omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, er te veel emotionele waarde aan hangt of een andere goede reden. Dan wil je misschien wel overzicht en rust in je huis, maar vraag je je af: waar moet ik beginnen?

Ik geef je tips hoe je jouw opruimklus in de startblokken zet.

1 kastje per dag

Wil je lekker laagdrempelig aan de slag? Dan is het ‘1 kastje per dag’ idee ideaal voor jou! Trek iedere dag een half uurtje uit en ruim slechts 1 kastje, laadje of plankje op. Hou je dit 365 dagen vol, dan zit je na een jaar in een prima georganiseerd huis, waarvan zelfs de onzichtbare opbergplekken aan kant zijn.

7 x 15 uitdaging

Ook de 7 x 15 uitdaging werkt heel eenvoudig: besteed een week lang elke dag 15 minuten tijd aan het opschonen van een rommelige plek in je woonkamer. Wat zeg je, wil je liever op zolder beginnen? Niet doen!  Het grote voordeel van starten in de woonkamer is namelijk dat je direct profijt hebt van je inspanningen, zodat je misschien wel zin krijgt in een tweede, derde en vierde ‘7 x 15 uitdaging’.

20% truc

Handig voor de moeilijke beslissers, die met name teveel van hetzelfde hebben, zoals boeken, bekers, vazen, pennen, sokken en broeken: de 20% truc. Het principe is eenvoudig; haal 10 stuks uit de kast, kies de 8 handigste, beste of mooiste uit en neem afscheid van de overige 2. Wanneer je deze truc regelmatig herhaalt, werk je jouw favoriete items vanzelf naar boven en worden je kasten een stuk leger en overzichtelijker.

27 spullen ‘flingboogie’

Neem een vuilniszak en loop door je huis. Gooi 27 dingen weg. Niet stoppen tot je 27 dingen hebt verzameld. Sluit de vuilniszak en zet hem weg (of gooi hem gelijk in de grijze bak/ breng hem naar de gemeentereiniging). Niet meer in de zak kijken! Gewoon doen.

Vervolgens pak je een lege doos en ga je weer door je huis, nu verzamel je 27 dingen die je weg wilt / kunt geven. Suze Orman leert je dit in haar boek, The Courage to be Rich (red: Moed om rijk te zijn). Dit zal de energie in je huis veranderen en een goed gevoel brengen. Iedere keer dat je een fling-boogie doet, voel je je beter en wordt je huis meer opgeruimd. Zodra de doos vol is, breng je hem naar de auto. Dit maakt dat je minder geneigd bent om die voorwerpen ‘te redden’. Vuistregel: als je twee exemplaren hebt van iets, houdt dan zelf de mooiste/ beste en doe de andere weg.

De 1-erin-10-eruit regel

Een regel van The Minimalists: voor elk item dat je huis binnenkomt, moeten er tien uit. Rigoreus én effectief. Want niet alleen slinkt je huisraad in hoog tempo, je gaat ook hard nadenken voor je iets koopt. Dat leuke t-shirt? Dan moeten er 10 items je kledingkast uit. Mooie nieuwe stoel gezien? Dan moet je 10 andere meubelstukken afdanken. Handige nieuwe saladebox? Dan moeten er 10 andere keukenspullen naar de kringloop.

Beperk de tijd die je er aan besteedt. 10, 15 of 30 minuten.

Hou hierbij echt de klok in de gaten. Je zult versteld staan van hoeveel je kunt doen in 15 minuten. En het kan een eyeopener zijn bij klussen waar je steeds tegenop ziet omdat ze voor je gevoel zoveel tijd in beslag nemen, terwijl dit in werkelijkheid maar 10 minuten is. Zo heb ik ontdekt dat ik een toilet in 5 minuten kan schoonmaken.

Meer tips over opruimen en organiseren?

Wil je meer tips en inspiratie om zelf te ontspullen op weg naar een opgeruimde leefstijl?

Kijk dan op mijn BLOG pagina.

1 thought on “Opruimen een lastige klus?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *