Waar zit jouw valkuil?

Is opruimen misschien niet jouw sterkste punt? Zo’n groot probleem is dat niet. Dat je rommelig bent wijst er vaak op dat je hartstikke slim én creatief bent! Wist je dat je verschillende soorten van creativiteit zijn? Ben je een creatieve denker? Dan ben je vindingrijk in het bedenken van oplossingen. Je bent origineel, zit vol nieuwe ideeën en je komt soms verrassend voor de dag. Of ben je een creatieve maker? Dan ben je juist creatief in het maken van tastbare zaken met jouw handen. maar in deze fantastische creativiteit schuilt ook een kleine valkuil. Om even een voorbeeld te noemen:

Je ziet een lap stof, een lampenkap, een sweater met een gat er in, een kastje…
En direct komen er tig ideeën in je op.
“Daar kan ik zus of zo mee doen.”
“Daar kan ik dit of dat van maken.”
“Dat kan ik altijd nog repareren.”


Et voilà: genoeg reden om het te bewaren. Iemand die creatief kijkt en denkt, ziet veel mogelijkheden, ideeën en oplossingen. Maar, wat ik vaak zie is dat mensen met een creatief brein veel spullen bewaren en dat daar uiteindelijk niets mee gemaakt of gedaan wordt. Een huis vol met bewaarde spullen en niet-uitgevoerde ideeën. Hoor jij jezelf wel eens de woorden “Hier kan ik nog…. mee maken” zeggen of denken? Of variaties op dat zinnetje? RODE VLAG voor potentiële rommel! Vooral het woord ‘kan’ is heel misleidend.

Natuurlijk kán ik een dekbedhoes maken van dat vintage flanellen laken.
En zeker weten kán ik een collage maken van de illustraties uit dat oude vogelboek.
Zonder twijfel kán ik iets leuks maken van die lekkere wollen trui met gaten er in.
Dat kan ik allemaal. Ik ben er handig genoeg voor en ik heb ook alle gereedschap in huis.

Maar ga je het ook allemaal doen? Heel eerlijk? Het grootste deel zeer waarschijnlijk niet.

De valkuil

Creatieve denkers zijn soms snel afgeleid en kunnen zich af en toe moeilijk op iets focussen. Ze koppelen informatie en verbanden aan elkaar en dat gaat zo snel dat ze de aandacht daardoor ook snel kunnen verliezen. Het creatieve brein vliegt van hot naar her en daardoor kan er weinig beheersbaarheid ontstaan oftewel: gebrek aan orde en structuur.

  • Creatieve denkers horen soms niet wat er gezegd wordt. Als iemand iets vertelt horen ze een woord en ze denken verder op dat woord waardoor ze de boodschap wel eens missen.
  • Creatieve denkers kunnen vaak slecht omgaan met routine, formaliteiten, verplichtingen die weinig zinvol lijken. Daarom is het vaak ook moeilijk om aan iets te beginnen of om iets af te maken.

Wanneer er overal “”uitgestelde projecten” liggen, gebeurt er veel met je brein. informatie die je hersenen weer moeten verwerken. “Rommel bombardeert je geest als het ware met overbodige stimuli, waardoor je bewustzijn overuren draait en bezig is met informatie die eigenlijk niet eens zo belangrijk is”, Ondertussen is je aandacht niet bij de dingen die wél moeten gebeuren en krijgen de hersenen continu het signaal dat er dingen onaf zijn. Het gevolg? Een overprikkeld brein. Wat kan je dus doen?

Maak een plekje voor jezelf


Maak ergens in huis een plek voor jezelf. Het voordeel is dat je je letterlijk kunt terugtrekken uit de waan van de dag. Richt een kamer in een atelier. Hier kan jij volledig los gaan! Probeer niet overal in je huis alle (onafgemaakte) projecten te laten rondslingeren.

Verlaten hobby spullen?

Misschien zag je het echt zitten om te gaan breien en haalde je steeds meer spullen in huis omdat je zeker wist dat je het te gek vond. Maar jaren later liggen die dingen ongebruikt in je huis. “Verlaten hobby-spullen zijn een vorm van ambitieuze rommel. Het is makkelijker om spullen voor een hobby te verzamelen dan het echt te gaan doen. Dus stel jezelf nou eens de vraag: “ga je dit project nu echt afmaken?

Maak je hoofd leeg met een braindump

Een lange to do lijst is echt funest voor creativiteit. In zo’n geval kan je een braindump maken. Schrijf eens op een kladje wat je allemaal nog ‘moet’ doen. Bij alles bedenk je: ‘moet ik dit nu doen?‘. Deze zin komt uit een boek over time management en wordt vaak gebruikt. Je kunt de zin namelijk op vier manieren stellen door de klemtoon te veranderen. Let maar op: je gaat heel anders kijken naar de dingen die je ‘moet’ doen:

MOET ik dit nu doen?
• Moet IK dit nu doen?
• Moet ik DIT nu doen?
• Moet ik dit NU doen?

Wat ga je niet doen?


Teveel hooi op je vork nemen ligt altijd op de loer. Met creativiteit kan dat ook makkelijk gebeuren. Je legt de lat te hoog, je wil teveel. Maak dus ook plannen voor wat je even niet gaat doen. Bijvoorbeeld even geen grote schilderijen, of breikleden maken. Verklein de projecten en werk met een timer. Laat een beetje de verwachtingen en doelen los, probeer vooral te genieten van het proces en focus niet teveel op het eindresultaat.

En als laatste: laat je creativiteit de vrije loop en GENIET van het moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *