Omzeil je perfectionisme!

In het Engels is er een mooi gezegde: “Choose your battles”. Kies je gevecht. Met andere woorden, kies of je de strijd wel of niet aangaat. Dit kan van alles zijn. Strijd met iemand, of met iets, of strijd met jezelf. “Waarom moet ik zoveel van mezelf?” Wel, dat is een hele goede vraag! Als je vindt dat je altijd zoveel moet van jezelf, dan wordt het tijd voor verandering. Want altijd maar moeten is doodvermoeiend…kies daarom bewust “wie” of “wat” je wilt bevechten!

Perfectionisme

Stel als voorbeeld nu eens dat je in een huis woont waar je chaos ervaart en de spullen rondzwerven. De vloerkasten liggen in de kamers van de kinderen, je eigen kasten puilen uit en je bureaublad is bijna niet te zien. Je wilt zo graag leven in een schoon en opgeruimd huis. Hoe vaak heb jij het perfecte plaatje in je hoofd? Hoe het volgens jou zou moeten zijn? niet voldoet aan jouw verwachting?

 Ga je dan nog harder je best doen om ervoor te zorgen dat het opgeruimde huis aan jouw verwachting voldoet? Of ga je nog meer uren maken zodat de functies van de ruimtes perfect zijn? En dan…. Het lukt nog steeds niet? Dat voelt als falen, als een mislukking. Je vraagt je af of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt of moet je er toch weer een schepje boven op doen om het haalbaar te maken?

Stel je eisen bij

Als jij het overzicht kwijt bent, dan mag je  de lat voortaan wat lager leggen voor wat betreft je goede voornemens. Streef je naar een perfect ingerichte woonkamer, dan is de kans groot dat de weg hiernaartoe je zoveel tijd en energie kost en frustraties oplevert, dat je halverwege het bijltje erbij neer gooit.

Streef je daarentegen naar een wat rustiger ogende, beter georganiseerde woonkamer, dan heb je dit ideaal als hardwerkende perfectionist waarschijnlijk zo bereikt. En dat geeft je moed, motivatie en zelfvertrouwen om ook andere plekken in huis aan te pakken!. Hoe fijn zou het zijn als je  wel in beweging komt, maar het perfectionisme iets mag los laten. Choose your battles!

Aan de slag met een ADHD coach / opruimcoach

Heb jij last van je perfectionisme en wil je dit doorbreken? Wil je hier meer informatie over en ervaren hoe wij samen aan de slag kunnen? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *