Jij als moeder kan het gewoon! Je bent de liefste partner en moeder van de hele wereld, de meest gastvrije huisvrouw, de meest sexy minnares, de uitblinker op je werk, de best luisterende vriendin en ook de meest beschikbare hulpouder van de school. Je kookt heerlijke maaltijden en je huis ziet eruit alsof het ingericht is volgens de laatste trends. Je doet het fluitend, met veel energie..en je sport ook nog eens 3 keer per week! JOEHOE! Je mag weer wakker worden uit je dagdroom. Of is het eigenlijk een nachtmerrie? Om alles altijd maar perfect te willen doen? Om steeds maar willen te voldoen aan je eigen hoge verwachtingen?

Het moederschap is geweldig en de belangrijkste rol in je leven. Je bent immers altijd moeder. 24 uur per dag! Maar soms is het ook een zware taak, juist omdat je deze rol niet kunt parkeren. Maar als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan?

Geef jezelf een break

Als werkende moeder wil je graag aan allerlei verwachtingen voldoen. Maar eigenlijk is het nooit goed genoeg. Waarvoor doe je het eigenlijk? Wat wil je met perfectionisme bereiken? Erkenning? Waardering? Rampen voorkomen? Soms lijkt het te mooi om waar te zijn, maar niets is wat het lijkt. Achter de meest ogenschijnlijke perfecte plaatjes in bladen of op social media zit vaak een andere wereld.

Kies bewust voor wat je perfect doet

Kies voor de dingen die je echt belangrijk vindt en doe die heel goed. Voor de rest geldt: goed genoeg is voldoende. Of doe het gewoon niet. Wil je een fijne partner zijn en een goede moeder? Stop daar dan veel tijd en energie in. Je bent misschien minder op de hoogte van het laatste politieke nieuws, of minder beschikbaar als die luisterende vriendin. Je belt dan niet meer iedere week, maar als je af en toe eens uit eten gaat met die vriendin, dan spreek je elkaar ook echt goed. Ook weer parttime perfect.

Stel je eigen verwachtingen bij

Hoe belangrijk is het om alles perfect te doen? Moet het altijd een tien zijn? Of is een negen eigenlijk ook al wel goed? Als je je eigen verwachtingen van jezelf wat bijstelt, kan je jezelf ook eens positief verrassen met wat wel lukt. Gewoon omdat je er minder druk oplegt.

Verwacht van anderen ook goed genoeg

Als je perfectionistisch ingesteld bent, verwacht je ook veel van anderen. Als zij niet aan jouw verwachtingen voldoen (jij doet immers ook altijd je best), ben je sneller teleurgesteld in anderen. Als je wat minder verwacht van je omgeving, dan is het ook prettiger samenleven en samenwerken.

Reken af met beperkte overtuigingen

Vraag jezelf af wat er achter je hang naar perfectie zit. Vaak is het de angst om de controle te verliezen of angst van de mening van anderen. Het zijn beperkende overtuigingen. Als ik het niet perfect doe, dan vinden ze mij vast een loser! Als je het heel belangrijk vindt dat je kinderen er goed uitzien, wil je misschien voorkomen dat ze gepest worden omdat ze “stomme kleding” aanhebben. Of je hoopt op waardering. Als je complimenten krijgt over je kinderen, voel je je als moeder immers erg gewaardeerd. Stel jezelf eens de vraag: Wat is het ergste wat kan gebeuren als dit niet perfect is?

Contact met de Professional Organizer

Het is fantastisch om moeder te zijn en toch valt het niet altijd mee om al die ballen in de lucht te houden. Het goed te doen, je niet schuldig te voelen en daarnaast ook echt tijd te maken voor jezelf. Dit laatste om het allemaal ook met de nodige energie vol te houden.

Lees ook mijn blog:

http://www.destructuurorganizer.nl/2018/04/12/begin-stressvrij-aan-ochtendroutine/

http://www.destructuurorganizer.nl/2018/08/22/multitasken-monotasken-test/

http://www.destructuurorganizer.nl/2018/10/11/druk-drukker-drukst/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *