Dan moet het maar zoals het kan

Misschien ervaar jij bij het opruimen wel eens een gebrek aan focus, heb je een vol hoofd, stemmingswisselingen, besluiteloosheid, spanning, een overprikkeld brein of impulsiviteit. Komt bij jou alles hard binnen, of duurt het heel lang voordat je eindelijk begint met “een opruimklus”? Bekijk dan eens de WWW. Wat Werkt Wel voor jou?

We blijven “te weinig bij ons zelf “

Helaas blijven we te weinig bij ons zelf in het dagelijkse leven. We kijken naar anderen. We kijken hoe goed zij hun huis op orde hebben, hoe zij het hebben ingericht. En begrijp me goed, er is niks mis mee om je te laten inspireren door anderen. Maar vaak is dit niet het geval. We vergelijken ons met anderen en halen daarmee ons zelf naar beneden. Het verschil hierin is groot.

“Opruimen voelt als moeten in plaats van willen”

En het vervolg is ook groot. Want zit je in de positieve energie dan heb je zin om dingen op te pakken. Je wilt ermee aan de slag. Maar zit je in de negatieve energie, dan wordt je neerslachtig en ga je sneller bij de pakken neerzitten. Opruimen voelt als moeten in plaats van als willen.

Ruim eens “out of the box” op

Out of the box-denken is een talent van veel mensen met autisme of ADHD. Begin dus ook met opruimen op een manier die bij JOU past! Focus je dus meer op jouw natuurlijke manier van doen, dan op “hoe het hoort”! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, het gaat tenslotte om het eindresultaat. Flexibel.

Je eigen manier van opruimen kost minder aandacht en energie dan dat je het volgens een boekje doet of volgens 1 bepaalde planning die voor andere wellicht wel goed blijkt te werken.

Geen kant en klare tips, maar wel een plan

Je leest het goed, ik geloof niet in kant-en-klare tips! Ik geloof in maatwerk, omdat ik er van overtuigd ben dat dit het beste werkt. Met die gewone tips was het jou (indien niet-opgeruimd geboren) anders al lang gelukt het opgeruimd te krijgen en te houden. Je zult moeten uitpuzzelen wat voor jou werkt, zodat je de passende oplossing voor jou en je huis gaat vinden. Jij bent immers degene die er woont, niet de opruimcoach.

Hier heb je het begin tot een maatwerkplan:

  1. Bepaal waarom je eigenlijk wilt opruimen.
  2. Onderzoek hoe jij in elkaar steekt Een creatieveling, uitsteller, ADHD, te veel hooi op je vork of ….?
    Waar ben je goed in en wat zijn je valkuilen?
  3. Dan ga je ontspullen in de eerste ruimte, beslis wat je wel en niet wilt bewaren.
  4. Ga ook echt aan de slag, zet kleine stappen en herhaal die keer op keer. Bouw opruimroutines op.
  5. Versimpel het opruimen door een heldere indeling en structuur in huis te maken.
  6. En helaas, nu pas kom je toe aan het opgeruimd houden. Nu kun je spullen terugleggen, vaste momenten kiezen om je huis weer lekker geordend te krijgen, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *