Wat doen we met de spullen? – Dick Wittenberg


Na het overlijden van de laatste ouder valt er voor de kinderen veel op te ruimen. Zowel de spullen als de herinneringen krijgen een nieuwe plek. Schrijver Dick Wittenberg keek mee bij één Brabantse familie en schreef een boek over deze bijzondere periode.


Toen de Brabantse Jo van Overdijk achttien jaar was, had ze minder dan vijftig bezittingen. Toen ze op negentigjarige leeftijd overleed, waren dat er meer dan tienduizend. Dick Wittenberg neemt een kijkje bij een Brabantse familie tijdens het afhandelen van de nalatenschap en vooral: de verdeling van de spullen. Inventariseren, opruimen, herbeleven en verdelen. Op die manier ontstaat er een aangrijpend beeld van een familie, maar tegelijkertijd ook van Nederland in de afgelopen eeuw.


Als Jo van Overdijk als 18-jarig meisje in de toekomst had kunnen kijken en had gezien hoeveel spullen ze als 90-jarige zou achterlaten, zou ze vermoedelijk verbijsterd een hand voor de mond hebben geslagen. In de armoede van de crisistijd en met de schaarste in de oorlogsjaren groeide ze op. Hoeveel spullen ze in het jaar 1944 op haar 18e bezat, valt met geen mogelijkheid exact meer vast te stellen. Vermoedelijk waren het voornamelijk kledingstukken: jurken, sokken, ondergoed. Eén of twee paar klompen of schoenen. Verder een communiekruisje aan een ketting.
Hoe had ze kunnen weten dat de rest van haar leven zou samenvallen met het tijdperk van overvloed in de westerse wereld?


De Brabantse moeder liet een propvol koophuis achter. Restanten van een heel leven lagen opgeslagen bij haar thuis. Ze bewaarde alles. Alle bankafschriften vanaf 1959. Alle garantiebewijzen van apparaten die ze ooit had gekocht. Alle rekeningen, zoals van haar eerste auto uit 1969 – een Opel Kadett, kostprijs: 9.043 gulden.

Aan de hand van een doorsnee nalatenschap vertelt journalist Dick Wittenberg niet alleen een aangrijpende familiegeschiedenis, maar laat hij ook zien hoe Nederland de afgelopen eeuw ingrijpend veranderde.

Meer weten over dit boek?


Wat doen we met de spullen? Een portret van Nederland in één nalatenschap | Dick Wittenberg | Uitgave:

De Correspondent | 2021 | 240 pagina’s | €22,50 Bestel bij De Correspondent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *