De angst om iets te missen!

Je kent het vast: je scrolt door je Instagram en ziet het ene na het andere onvergetelijke avontuur dat je vrienden gisteravond hebben beleefd.
Door social media wordt de wil om overal bij te zijn extra versterkt. Iedereen laat op social media altijd alle leuke dingen zien die hij/zij meemaakt, waardoor er een enorme druk ontstaat om overal bij te zijn en alles wat er gedaan wordt maar te delen. Vooral bij jongeren speelt dit enorm. FOMO (fear of missing out) is inmiddels een ingeburgerd woord. Het is bijna normaal geworden in onze maatschappij waarin alles draait om beleving. Een avondje Netflixen in plaats van uitgaan? Dan moet je haast wel balen. Maar wat is FOMO eigenlijk, en hoe werkt het?

FOMO

FOMO is een afkorting voor: Fear Of Missing Out. Oftewel, de angst om toffe dingen te missen. Het fenomeen FOMO bestaat al ontzettend lang, maar is sinds de komst van de smartphone en social media sterk toegenomen. FOMO komt voort uit een verlangen om ergens bij te horen. Onbewust vergelijken wij ons met anderen. Ondanks dat FOMO menselijk is, is het niet slim om er altijd aan toe te geven. Het zorgt voor een negatief gevoel, maar ook tot stress, minder slaap en vermoeidheid. Als jij continu bezig bent met het zoeken van de volgende kans of continu het social media checkt, komt jouw hoofd nooit tot rust.

Belevenismaatschappij

Hoewel FOMO een individueel proces lijkt, hangt het ook sterk samen met de huidige tijdsgeest. We leven namelijk in een tijd dat alles een geweldig fantastisch leuke beleving moet zijn.
Dat noemt psychiater Dirk de Wachter ‘de ziekte van deze tijd’. Hij stelt: ‘We zijn te geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.’ Juist de obsessie met het maakbare geluk, voedt de angst om iets te missen heel erg. Die avond op de bank weegt niet op tegen het geluksniveau van een avondje uit.

Hoe ga je om met FOMO?

De beste tip wanneer je last hebt van FOMO? Leren accepteren dat er ook zoiets bestaat als ‘goed genoeg’. Probeer je opties te verminderen voordat je een beslissing neemt en probeer je meer te focussen op waarom je keuze een goede keuze is dan waarom je misschien beter een andere beslissing had moeten nemen. Blijf je dus een avondje thuis om te Netflixen, omdat je daar gewoon even zin in had? Probeer dan niet te bedenken wat er allemaal gebeurt op dat uitverkochte feestje waarvoor je uiteindelijk geen kaartje gekocht hebt, maar focus je op je heerlijke avondje thuis. Doe de gordijnen dicht, zet de kaarsjes aan, koop wat lekkers, trek een flesje wijn open en proost!

Onthoud ook dat wat je ziet online slechts een momentopname is. We delen op sociale media vooral de hoogtepunten in ons leven (met ook nog eens een mooie filter eroverheen) en niet de mindere momenten. Probeer geen conclusies te trekken op basis van één foto, video of story over iemands leven, relatie of werk. Grote kans dat het mooier lijkt dan het in werkelijkheid is. Maar, onthoud ook: soms is het bij iemand anders even mooier dan bij jou, en dat is helemaal niet erg. We zijn niet allemaal hetzelfde, we vinden niet allemaal hetzelfde leuk en we hebben niet allemaal op hetzelfde moment dezelfde pieken en dalen. Wie weet zit die persoon aan de andere kant van jouw Instagram volgende week wel met hetzelfde oog naar jouw story te kijken zoals jij nu naar die van hem of haar kijkt.

Van FOBO naar JOBO


JOMO is eigenlijk precies het tegenovergestelde van FOMO en is een term bedacht door blogger Anil Dash. Het staat voor het Engels ‘joy of missing out’. Kijk niet naar wat je allemaal mist, maar kijk naar de mogelijkheden. Een lekker saai leven is zo gek nog niet. Minder prikkels, meer kwaliteit en jij bepaalt met wie je tijd wilt doorbrengen. En met wie niet. Het is een groot geluk als je tijd alleen kunt doorbrengen zonder angstig te worden voor hetgeen je mogelijk mist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *