Nergens zin meer in

Stress kan je doodmoe maken, maar verveling ook. Bij een bore-out, afgeleid van het Engelse to be bored (zich vervelen) ben je mentaal en lichamelijk uitgeput doordat je te weinig prikkels krijgt, te weinig afwisseling in je leven ervaart en te weinig activiteiten hebt die je voldoening, plezier en dus energie geven. Als je je voortdurend verveeld, ligt de bore-out op de loer. Die verveling slaat vooral toe als je te weinig werk hebt moeten verzetten en als dat beetje werk ook nog eens saai weinig uitdagend en weinig zinvol is. Bij mensen met AD(H)D komt verveling ook snel om de hoek kijken. Veel ADHD’ers missen het plezier om door te gaan tot iets af is en dan die voldoening van het klaar zijn te ervaren. Verveling leidt er toe dat ADHD’ers al hun wilskracht moeten inzetten om de taak af te krijgen en dat kost mentale energie. De taken zelf zijn niet moeilijk om te doen. De strijd met de verveling maakt het zwaar.

Het lijkt op een burn-out

Een bore-out heeft veel overeenkomsten met een burn-out. Je voelt je lusteloos, kunt nergens genoeg energie voor opbrengen. Niet alleen op het werk, maar ook prive. Tegen jezelf zeggen: “ga iets leuks doen!” helpt niet, want ook in leuke dingen heb je geen zin. En op den duur heb je zelfs geen puf meer om de meest noodzakelijke klussen op te maken zoals je huis opruimen, boodschappen doen, douchen of eten voor jezelf klaarmaken. Zowel bij een burn-out of een bore-out kunnen mensen niet werken. Bij een burn-out omdat ze de hoeveelheid werk en stress niet meer aankunnen. Bij een bore-out is het gebrek aan uitdaging de bron van de problemen.

Verveling heeft een functie

Naar wat verveling met een mens doet, wordt al heel lang onderzoek naar gedaan. Duidelijk is dat tijdelijke verveling je de gelegenheid geeft om even de rust in jezelf op te zoeken en contact te leggen met wie je werkelijk bent of zou willen zijn. “Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos. Maar onprettige emoties hebben een psychologische functie. Als voorbeeld kun je ‘verdriet’ gebruiken. Dat is niet fijn, maar omdat je verdriet kunt voelen en uiten, kunnen anderen je er wel mee helpen.

Verveling zet mensen actief aan tot het zoeken van alternatieven om te doen. De functie van verveling is dat je nieuwe dingen gaat ontdekken, nieuwe ervaringen verkent en bijvoorbeeld een nieuwe hobby uitprobeert.

Afkomen van een Bore-out

De weg uit een bore-out bestaat uit het je bewust worden van je sterke kanten en je afvragen bij welke activiteiten je die het beste kunt inzetten.
Een aantal handige tips:

• Spontaan vrienden uitnodigen om iets te gaan doen (iets drinken, filmpje, of gewoon bijkletsen)
• Schrijven van verhalen en/of artikelen
• Verander de indeling van je huis (brengt je misschien op nieuwe ideeën en inzichten)
• Maak een wandeling door de natuur
• Lees een boek of tijdschrift
• Ga een nieuwe taal leren
• Meld je aan voor vrijwilligerswerk
• Ga proberen iets lekkers te koken/bakken
• Zoek je passie en stel daarin jezelf een doel

Life is never boring, but some people choose to be bored.

– Wayne Dyer –

Sommige tips lijken erg vanzelfsprekend, waardoor we gelijk al de handdoek in de ring gooien. Dit is echter de grootste fout die je kunt maken. Het ondernemen van één van deze activiteiten, ook al vind je het op het eerste gezicht niks, kan je uiteindelijk doen verbazen. Het gaat erom dat je aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebt.
Daarnaast kan het zetten van een doel erg bijdragen aan het voorkomen van structurele verveling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *