Welke spullen ruim je op?

Ga je samenwonen met de liefde van je leven (en bijbehorende kinderen), een groep vrienden of een beste vriend? Een mooi moment, maar ook spannend! Want welke spullen tijdens het verhuizen, neem je mee naar de nieuwe woning en welke ga je opruimen? Je kunt moeilijk alles meenemen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden en het is daarbij belangrijk om dit in je achterhoofd mee te nemen!
Beddengoed, bestek, pannen, maar ook handdoeken. Het zijn van die items die iedereen in huis heeft. Als je gaat samenwonen is de kans dus groot dat jullie daar gezamenlijk een overvloed van hebben. Het is daarom verstandig om te kijken naar wat je wel meeneemt en wat je beter weg kunt doen.

Denk lange termijn

Als je gaat samenwonen, ben je meestal verliefd. Je kan je vaak ook wel vinden in de spullen die iemand in huis heeft staan. Pas na een tijdje, als je gewend bent en langer samen woont, krijg je meer behoefte aan een eigen plek. Dan begint de psychologische onderhandeling. Het is dan handig als je daar al afspraken over hebt gemaakt. Niet heel romantisch, wel praktisch. Waai niet met alle trends mee.. Kies voor kleuren die jij mooi vindt of ga juist voor een neutraal interieur met eyecatchers die jouw smaak zijn. De trend is niet het belangrijkst. Jullie huis moet jullie persoonlijkheid weergeven. En trend of niet, je moet jezelf kunnen herkennen in je interieur.”

Zal iedereen in huis gebruik maken van dit item?

Iedereen heeft wel van die kleine spullen die ze nooit gebruiken. Bijvoorbeeld een cadeau dat je ooit hebt gekregen, maar nooit gebruikt. Ook grote items zoals een kast die je jaren geleden hebt aangeschaft en leeg staat is van weinig waarde. Als de ander er wel gebruik van zal maken of het nodig heeft, kun je natuurlijk houden. Als dit niet het geval is, mag het weg. Geen enkele reden om spullen mee te nemen die niemand zal gebruiken. Ontspullen dus!


Komt dit item van pas in de nabije toekomst

Er zijn spullen die je dagelijks gebruikt, denk maar aan handdoeken, glazen en borden, maar ook je kledingkast. Dit zijn spullen die zeker in je nieuwe woning niet mogen ontbreken. Maar die mosselpan die je nooit gebruikt, omdat je geen mosselen lust, maar wel bewaard voor het geval iemand er ooit een nodig heeft, kan echt wel weg. Het is zonde om het te houden, want het neemt alleen maar ruimte in beslag en het geeft rommel.


Past het bij het interieur en sfeer van het huis

Ook dit is een belangrijke vraag, want hoe mooi je kanariegele zelfgemaakte schilderij ook is. Het past waarschijnlijk niet in elk interieur. Je gaat samenwonen en dat betekent dat je samen een nieuwe stijl creëert die iedereen in huis vertegenwoordigd. In ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer en keuken. Je eigen slaapkamer en je studeerkamer kun je naar eigen wens inrichten.

Sluit compromissen

Spullen hoeven niet weg, maar kunnen wel een andere plek of zelfs een andere functie krijgen. Van een antieke kast, kun je een bureautje of computerplek maken of gebruik bijvoorbeeld een dressoir als tv-meubel. Een oude kast of antieke spiegel kan trouwens ook heel erg mooi staan in een modern interieur. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.”

Werk met lijstjes

Maak een lijstje van alles wat je mee wilt nemen en neem de lijstjes vervolgens samen door. Heeft je partner betere en mooiere pannen dan jij? Dan is het logisch dat je die wel meeneemt en die van jou bijvoorbeeld verkoopt. Je kunt dus flink wat geld verdienen door alle spullen die je weg moet doen.
Het is ook handig om een lijstje te maken van spullen die erg belangrijk voor je zijn en dus niet onderhandelbaar zijn. Blijf wel realistisch en sta open om dingen los te laten. Dit is het begin van een nieuw leven samen en dat betekent dat je vaker compromissen zal sluiten.

Contact opruimcoach

Wil je meer informatie over het opruimen en organiseren van jouw leven, neem dan contact op.

Lees ook mijn blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.