Volgende week begint school weer en dat betekent weer rust, ritme en structuur in huis!

Een van de fijnste dingen aan vakantie is het niet hebben van verplichtingen. Geen werk of studie waar je naartoe moet, lang uitslapen en geen wekker hoeven zetten. Juist het wegvallen van ritme en structuur maakt voor de meeste van ons vaak de vakantie.
Maar wanneer het ‘gewone leven’ weer start is het belangrijk om ritme en structuur aan te brengen. Klinkt wat saai, maar je word er vooral productiever en efficiënter van.
Mocht je het lastig vinden om je ritme terug te vinden, dan heb je misschien wat aan deze tips:

1. RESET JE BIOLOGISCHE KLOK

Een van de gemakkelijkste manieren om weer wat meer ritme te creëren, is door te luisteren naar je biologische klok. Het kan zijn dat je gewend bent geraakt aan minder slaap. Probeer daarom weer een normaal ritme te creëren door op tijd op te staan.
Naast een normaal slaapritme is het ook belangrijk dat je weer op normale tijden gaat eten. Wellicht heb je in de vakantie ook wat ongezonder gegeten en kan het geen kwaad daar ook wat verandering in aan te brengen.
Wanneer je biologische klok in de war is, kun je niet lekker in je vel zitten. Je wordt moe, futloos en hongerig. Door hier wat aan te doen zul je je gelijk een stuk fitter voelen!

2. VERSCHUIF DE BEDTIJDEN VAN JE KIND

Als je kind gewend is aan laat naar bed gaan en laat opstaan, zal hij niet uit zichzelf om 19.00 uur in bed gaan liggen en om 07.00 wakker worden. Je zult hem hierbij moeten helpen en dit doe je geleidelijk, zodat je kind het nauwelijks doorheeft. Elke avond verschuif je zijn bedtijd iets naar voren. Tegelijkertijd maak je je kind steeds iets eerder wakker. Dit doe je telkens met vijftien of twintig minuten.

3. OPGERUIMD HUIS = OPGERUIMD HOOFD

Bij gebrek aan ritme en structuur word ik altijd een beetje lui en lamlendig. Vanzelf verandert mijn leefomgeving dan een beetje in een rommeltje, waardoor ik uiteindelijk nog luier word. De eerste stap in de goede richting is bij mij dus vaak een opruimmiddag. Het liefst eentje met vuilniszakken en een goede schoonmaakbeurt.
Bijkomend voordeel van zo’n opruimwoede is dat het zo productief aanvoelt. Je krijgt een enorm gevoel van voldoening na het opruimen. Lees ook: Het voordeel van een opgeruimd huis.

4. MAAK EEN PLANNING

Met het maken van planningen creëer je overzicht, en dat geeft rust. Zo weet je precies wanneer je een belangrijke deadline hebt en wanneer de kinderen taken hebben op school. Het het doel van plannen is: niet zorgen dat je agenda helemaal vol staat, maar juist dat je efficiënt met jouw tijd en die van je kind omgaat zodat er tijd over blijft voor leuke dingen! Door een planning te maken heb je ook geen excuus meer om op de bank te blijven hangen. Hup hup, aan de gang!

5. POSITIEVE MINDSET

Zat je in een super fijn ritme met gezonde voeding en sporten voordat je op vakantie ging? Heel goed! Probeer dat gevoel weer naar boven te halen. Het kan namelijk best lastig zijn om jezelf weer naar de sportschool te slepen. Of om voluit te gaan met crossfit, zeker nu je conditie na de vakantie ingezakt lijkt te zijn. Het gaat in de eerste weken allemaal om je mindset. Denk niet “bah, het ging veel lekkerder voorheen.

6. CREËER ROUTINE

Het terugkrijgen van je ritme gaat het gemakkelijkst wanneer je weer wat routine in je leven brengt. Op tijd opstaan, op dezelfde tijden eten etc. Niet heel spannend, maar wel praktisch. Routine = ritme, en zorgt er uiteindelijk juist voor dat alles weer vanzelf lijkt te gaan.

7.DOE IETS LEUKS

Gun jezelf de tijd om weer in een ritme te komen. Het duurt bij mij vaak 2-3 weken Doe in eerste schoolweek (maar ook daarna!) nog eens iets onverwachts. Pak een terrasje, ga uit eten, ga naar het zwembad, maak tussen de middag een fietstochtje met picknick, stop een typische vakantielekkernij in de broodtrommel. Zo houd je het vakantiegevoel nog een beetje vast:)

 

lees ook mijn blogs:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *