The Work van Byron Katie

Wist je dat we per dag wel ca. 60.000 gedachten hebben? Dat is ongeveer 1 gedachte per seconde. Een enorm aantal. De meeste van die gedachten zijn geen feiten en gaan vaak met ons op de loop. Onze gedachten gaan vaak over morgen of over gisteren, zelden over nu. We nemen ze vaak ook nog eens heel serieus. Waardoor we ons het ene moment prettig voelen en het andere moment minder prettig.

We zijn niet onze gedachten en gevoel. We hebben gedachten en gevoel.

Gedachten en gevoelens komen en gaan, de hele dag door. Je hoeft ze niet groter of kleiner te maken dan ze zijn. Ze gaan toch wel weer voorbij. Maar je kunt zelf bepalen waar je je gedachten op richt.

Methode Byron Katie: een korte introductie

Om je gedachten om te zetten kun je de veranderingsmethode van Byron Katie gebruiken. Deze methode wordt ook wel The Work of ‘De Vier Vragen genoemd. Om deze methode te kunnen gebruiken bij het veranderen van je leven, hoef je jezelf enkel vier vragen te stellen.

Stel jezelf deze vier vragen


De vier vragen die je volgens The Work van Byron Katie aan jezelf moet stellen, zijn de volgende:

  1. Is het waar? Zo nee, ga naar vraag 3.
  2. Kun je absoluut 100% zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder de gedachte? Wie of wat ben je zonder die gedachte?

Door jezelf bovenstaande vragen eens serieus te stellen, kun je testen of The Work van Byron Katie voor jou werkt. De methode werkt niet voor iedereen, maar kan wel voor jou werken bij het veranderen van je leefstijl. Werkt de methode voor jou, dan kun je een verandering veel gemakkelijker doorvoeren. En leven. Elke dag opnieuw.

Byron Katie ermee aan het werk zien? Daar zijn honderden filmpjes van op YouTube te vinden. Bekijk onderstaand filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *