Pak de oorzaak aan!

Wanneer je graag meer ruimte en rust wilt in huis is de eerste stap je te realiseren hoe het komt dat je zoveel spullen hebt. Heb jij je kamer wel eens rondgekeken en jezelf afgevraagd: hoe kom ik in hemelsnaam aan zoveel spullen? En ook: hoe zorg ik dat het er minder worden? Met onderstaand inzicht snap je hoe het komt dat je huis volloopt.

Mensen die minder spullen willen, richten zich vaak op het punt: spullen wegdoen die geen waarde meer toevoegen aan hun leven. Ja, dat is fijn en nuttig. Het ruimt op in huis, zorgt voor rust in je hoofd en geeft een goed gevoel. Tegelijkertijd is het goed om je te realiseren dat dit dweilen met de kraan open is als je stug doorgaat met het binnenhalen van spullen. Want dan blijf je zoveel spullen houden. En je blijft spullen wegdoen. Wil je de oorzaak aanpakken, dan is het zaak om (ook) minder spullen binnen te halen. Spullen wegdoen is vooral een kortetermijnoplossing voor een minder vol huis. Minder spullen binnenhalen houdt je huis ook op de lange termijn opgeruimd.

Kopen van spullen


Dingen komen op allerlei manieren je huis binnen. Bijvoorbeeld door kopen, krijgen, plukken, erven, lenen en maken.
In een winkel worden we vaak aangespoord tot kopen. Aanschaffen, consumeren geeft een fijn gevoel. Het smaakt naar rijkdom. Kopen brengt spullen in huis. Ze zullen je niet dienen als ze je werkelijke behoefte niet ondersteunen. Ben je wat je koopt? Mensen kopen meer uit emotionele behoefte dan om praktische redenen. Lees ook eens onderstaand blog:

Krijgen van spullen

Spullen krijgen is iets anders dan kopen. Er komen spullen uit iemand anders huis jouw dagelijks leven binnen. Wat doen zij in jouw leven? Verrijkt het je of is het teveel? Hoe ga je om met de emotionele waarde of met het verhaal wat bij die spullen hoort. Lees ook eens onderstaand blog:


Lenen van spullen

Lenen is een tijdelijke inname. Bij boeken gebeurt het veel. Als je een boek leent en leest, maak je er dus kennis mee. Het kan zijn dat het daarmee genoeg is en je het teruggeeft aan de eigenaar of de bibliotheek. Het kan ook zijn dat je het zo geweldig vond, dat je de kennismaking wilt voortzetten. Je koopt het boek!


Als je een teveel aan spullen hebt en daar iets aan wilt doen, leer dan je “innamegedrag” herkennen.Maak een instroomlijst


Benieuwd hoe het in jouw huishouden zit met de spullen die binnenkomen? Houd dan eens een week lang een lijstje bij van de spullen die binnenkomen. Maak vier kolommen: wat, wie, hoe, wanneer. Dat geeft inzicht in wie de spullen binnenhalen (jijzelf, je partner, kinderen), hoe ze binnenkomen (gekocht, gekregen, meegenomen, aangenomen) en om welk type spullen het gaat. De lijst geeft een persoonlijk antwoord op de vraag: hoe kom ik aan zoveel spullen? Na een week bepaal je welke eerste stap je kan zetten om jouw instroom te verminderen. Een nee-nee-sticker op de deur? Je post digitaliseren? Een tijdje geen kleding kopen? Geen gratis flyers, tijdschriften en proefmonstertjes meer aannemen?


Richt jij je vooral op het wegdoen van overbodige spullen? Of zorg je er (ook) voor dat er minder binnenkomt?

1 thought on “Hoe komen spullen jouw huis binnen?”

  1. Wij kopen wel aardig bewust, maar vanwege ons bedrijf krijgen we veel gratis boeken opgestuurd en as we speak ligt de halve keuken vol met kartonnen verpakkingen. Maar goed, dat kan gewoon naar het oud papier. Maar het kan misschien geen kwaad om een keer zo’n lijst bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *