Al vanaf de kindertijd vergaren we spullen die soms tot op hoge leeftijd bewaard worden. Met de kans dat we onze kinderen opzadelen met een flinke ‘erfenis’. Bezittingen zijn best bepalend in ons leven. En het klinkt zo logisch, maar als je een opgeruimd huis wilt, moet je je overbodige spullen weg doen. Bekijk deze tips van spullen die je kunt weggooien om snel een rustiger, opgeruimder huis te creëren. Ervaar hoe fantastisch een leven met minder spullen is!

Boeken en tijdschriften

Denk je echt dat je dat beginnersboek Italiaans ooit nog zult open slaan? Of dat je Les Miserables voor het eerst zult lezen? Wees eerlijk tegen jezelf en doneer de boeken die niet langer een doel dienen aan de kringloop. Tijdschriften hoeven we door internet ook niet meer eindeloos te bewaren. Veel informatie en artikelen kunnen we gemakkelijk online opzoeken.

Kaartjes

Het is verleidelijk om ansichtkaartjes te bewaren om emotionele redenen. Maar als je dat voor langere tijd doet kom je met dozen vol kaartjes te zitten waar je nooit naar kijkt. En waarvan je niet meer weet dat ze bestaan.

Gekregen spullen

Bedank spullen die je cadeau hebt gekregen met een verjaardag of van een oudtante of oom! Stel een limiet aan deze cadeaus, je bent baas in eigen huis!

Keukengerei dat je nooit gebruikt

Het heeft geen zin om je keukenkastjes op te ruimen als je er allerlei grote spullen in laat staan die je nooit gebruikt. Hoeveel apparaten heb je in je keuken staan? Een tosti-ijzer? Een blender? Welke van al die apparaten heb je de afgelopen maanden niet gebruikt? Stel je voor als je ze niet had, maar je ze op een dag toch nodig zou hebben, hoe zou je het oplossen?

Plastic bestek

Wie zegt dat kinderen geen gewoon bestek op kinderformaat kunnen gebruiken? Hoeveel plastic bestek heb je liggen en hoeveel heb je daadwerkelijk nodig?

Koppen en mokken die je te veel hebt

Koppen en mokken, daar hebben we al snel te veel van in de kast. Sommigen horen bij de uitzet, sommigen hebben we gekregen en van sommigen hebben we geen flauw benul hoe die in ons kast zijn beland. Gevolg: het neemt veel onnodige ruimte in, die je vast ook anders kunt gebruiken. (bekijk ook eens het glaswerk, schaaltjes etc)

Eten

Altijd voldoende of ‘alles’ op voorraad hebben geeft een gevoel van overdaad en controle. Maar het zorgt er ook voor dat je geen overzicht meer hebt in je voorraadkast, met als gevolg: eten over de datum! Mest al je kastjes eens uit waar voeding in staat. Liggen er nog pakjes, zakjes of bakjes die allang weg kunnen?

Kleding

Misschien dat je helemaal weg bent van je beste vriendin, maar die felle groene bruidsjurk die je bij haar bruiloft droeg, draagt nu echt niks meer bij. Hetzelfde geldt voor pakken, rokken of om het even welke formele kleding die je bijna nooit draagt. Opruimen geblazen dus.
Tip: deel je kast gelijk opnieuw in voor meer ruimte.

Tekeningen en knutselwerken

Vaak wil je er geen afstand van doen, vanwege de sentimentele waarde. Hang de nieuwste tekeningen eens aan de wand, en bewaar de mooiste…en bedenk vervolgens  met hoeveel van deze knutsel, frutsels tekeningen wil je je kinderen later mee opzadelen? Zitten zij echt op dozen vol te wachten?

Bureau-accessoires

Tenzij je een hard-core handwerker bent, of je hebt een kind op de lagere school, heb je niets aan al die doosjes vol pennen, potloden en stickers. Om je bureau te organiseren kun je beginnen deze terug te snoeien tot het hoogst noodzakelijke. Ook vaak gezien: de la vol met lege pennen. Kennelijk is het op de een of andere manier gemakkelijker om een pen die stopt met schrijven terug in de la te keilen dan om hem een enkeltje prullenbak te geven.

CD en DVD collectie

Er zijn wel praktische redenen om vast te houden aan je cd en dvd collectie; bijvoorbeeld voor het geval je WiFi moeilijk doet en je geen muziek en films kunt streamen. Maar het is het niet altijd waard om de plek en tijd te nemen om al die hoesjes te rangschikken en herbergen.
Mocht jij het probleem hebben dat je verzameling Good Charlotte’s cd’s of Austin Powers films een aanzienlijk deel van de ruimte in je appartement opslurpt. Zorg dan dat je er vanaf komt en maak ruimte voor spullen die er toe doen.

Jouw opruimcoach

Een opgeruimd huis zorgt voor: meer energie, meer overzicht, meer rust en meer tijd! De Structuur Organizer schrijft regelmatig korte en makkelijke leesbare blogs die je kunnen inspireren om aan de slag te gaan met opruimen en ontspullen. Heb je vragen? Stuur dan gerust een berichtje.

Lees ook mijn blog:

http://www.destructuurorganizer.nl/2018/03/14/54-x-bewaren-en-opruimen/

https://www.destructuurorganizer.nl/wp-content/uploads/2021/10/bewarenenopruimen.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *