Iets doen is beter dan niets doen!

Als het op opruimen aankomt dan laten we ons snel verlammen. Je wordt geconfronteerd met een enorme berg zooi en je hoofd slaat op tilt. Het is te ingewikkeld, te complex. Je hebt geen idee waar je moet beginnen, dus lijkt niet beginnen de enige logische optie. Maar wie niet begint zal nooit in een opgeruimd huis leven. Maak het daarom niet ingewikkelder voor jezelf dan het hoeft te zijn. Begin gewoon ergens. Deze volgorde werkt vaak het best:

Begin super klein

Als ik moe ben, heb ik vaak geen zin in alledaagse huishoudelijke taken. Maar ik maak de taken dan super klein voor mezelf, zodat ik toch iets doe. Een voorbeeld: De tafel is vies van het avondeten en jij zou het liefst met een kop koffie op de bank ploffen. In plaats van helemaal niets te doen, zou je ervoor kunnen kiezen om in ieder geval de vaat in de keuken te zetten. Het is een kleine moeite, en je bent meteen al een stuk opgeschoten. Iets doen is altijd beter dan niets doen. Maak dus gewoon een beginnetje.

Raap bijvoorbeeld elke keer een kledingstuk op als je er eentje tegenkomt, en gooi hem desnoods richting de wasmand als je geen zin hebt om hem echt in de wasmand te stoppen. Of pak één oud tijdschrift en neem het mee richting je papierbak als je naar de schuur loopt. Dit soort kleine stappen helpen je uiteraard geen bergen te verzetten. Het helpt je wel de drempel om te beginnen weg te nemen. Omdat je iets belachelijk simpels van jezelf vraagt wordt het haast onmogelijk om het uit te stellen. Voor je het weet heb je jezelf aan het opruimen gekregen, terwijl je helemaal geen zin had.

Leef met een kleine opruim routine

Maak je leven makkelijker door iedere dag voordat je naar bed gaat je huis even terug naar het ‘nulpunt’ te brengen. Dat wil zeggen, je brengt het huis iedere avond terug in dezelfde staat. Schud de kussens op, ruim de tafels leeg, zorg dat de keuken schoon is enzovoort. Hierdoor start je iedere ochtend in een opgeruimd en schoon huis, en kan de rommel nooit ophopen over meerdere dagen!

Maak het jezelf gemakkelijk

Wil je stoppen met uitstellen en gewoon dingen gedaan krijgen? Maak het jezelf dan makkelijk. Hoe makkelijker je werk wordt, des te waarschijnlijker het wordt dat je je taken af zult ronden. Als je werkt met een todo lijst met slechts drie belangrijke taken dan is het veel makkelijker om deze af te ronden. Je takenlijst ziet er niet zo gecompliceerd uit, je voelt je minder overweldigd en je kunt de hele lijst afwerken in één dag. Dat zorgt voor een bevredigend gevoel in plaats van een gevoel van teleurstelling.

Door minder te willen krijg je dus meer gedaan. Het is tijd om je todo lijst door een zeef te halen, alle rommel in de zeef achter te laten en alleen aan de slag te gaan met het echte werk.

Choose your battles!

In het Engels is er een mooi gezegde: “Choose your battles”. Kies je gevecht. Met andere woorden, kies of je de strijd wel of niet aangaat. Dit kan van alles zijn. Bekijk dit bericht verder in onderstaande blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *