Je werd verliefd op zijn enthousiasme, creativiteit en spontaniteit

Nu ben je gefrustreerd als hij gaat gitaarspelen in plaats van onkruid te wieden of als hij vergeet de vuilnisbak buiten te zetten. Wees eerlijk: het is veel gemakkelijker om van iemand met ADHD te houden dan om ermee samen te leven.

AD(H)D bij volwassenen

De eigenschappen van AD(H)D bij volwassenen die je in het begin van je relatie goedmoedig accepteerde worden struikelblokken. Want wat doe je als afspraken niet nagekomen worden, de kinderen niet genoeg aandacht krijgen en je ook het leven van je partner moet mentoren om te voorkomen dat er van alles in het honderd loopt?

ADHD komt en gaat net zoals de golven. Ik wil de zee niet ontkennen. Ik wil er ook niet in verdrinken. Ik wil leren zwemmen

Tips – Hoe hou je het leuk?


Vaak groeit de relatie scheef als de gelijkwaardigheid verdwijnt. Degene met de beste organise-skills neemt de meeste taken over en checkt of alles nog klopt. De verantwoording ligt te veel bij één persoon waardoor het gevoel van verbondenheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.

1: In goed overleg duidelijke afspraken gemaakt? Laat de eindverantwoording dan ook bij de ander. Loopt het fout? Laat degene die verantwoordelijk is het oplossen.


2: Wees open over de dingen die je dwars zitten. Probeer niet in het eerste gesprek al je ergernissen op tafel te leggen, maar kies er een of twee uit die belangrijk voor je zijn. Vermijd beschuldigingen tijdens het gesprek en ga zelf niet in de verdediging. Vertel je partner hoe jij je voelt onder zijn gedrag en probeer het ook eens vanuit zijn perspectief te zien. Blijf niet in het verleden hangen. Het feit dat dingen niet goed gingen, betekent niet dat ze niet kunnen veranderen. Word niet boos op je partner maar geef wel aan wat het met jou doet, blijf praten.

3: Communiceer met elkaar. Regelmatig een goed gesprek met je ADHD-partner is belangrijk om de lucht tussen jullie te zuiveren en goed te houden. Vaak is dat helemaal niet zo gemakkelijk. Je partner is snel afgeleid en het is lastig om niet te vervallen in een spel van aanval en verdediging.

4: Verdeel de taken – Focus op sterke punten. Aanvaard de realiteit, ook al ben je daar niet blij mee. Zorg goed voor jezelf door niet meer hooi op je vork te nemen dan je aan kan. Denk samen creatief in oplossingen. Schoonmaakster, oppas, huiswerkbegeleiding, reminders in telefoon, goed schema/overzicht op zichtbare plek.

5: Bedenk regelmatig wat je leuk vind aan de ander en stof de negativiteit van je relatie. Doe dingen die je allebei leuk vindt of bedenk nieuwe activiteiten die nu beter bij jullie leven passen. Misschien is het tijd voor iets nieuws?


6: Zoek hulp van een professional. Als de bovengenoemde oplossingen niet werken, dan is het verstandig een professional in te vliegen om je partner te helpen zijn door hem gestelde doelen te bereiken. Een professionele ADHD coach of organizer kan je partner helpen om zijn leven te structureren en organiseren, zonder dat jij daarbij betrokken bent. Op die manier leg je de verantwoordelijkheid bij hem neer.
Realiseer je wel dat het gedrag van je partner niet van de een op de andere dag zal veranderen. Ook niet met de hulp van een professional. Geef hem de tijd om zichzelf beter te organiseren. Voorkom dat jij je partner gaat coachen dus stuur je partner de link van De Structuur Organizer.

Tenslotte
• Het is goed je te bedenken waar je oorspronkelijk verliefd op werd bij hem. Dat was vast niet omdat hij zo goed het gras kan maaien en de vuilnisbakken buiten kan zetten. Focus op de redenen waarom je wèl verliefd werd. Probeer ‘oude’ gevoelens weer te voelen en herstel de intimiteit in jullie relatie.
• Hou je gevoel voor humor! Lachen is een fantastische overlevingsstrategie.
• Blijf positief, creëer empathie, doorbreek negatieve gedachten

Informatie AD(H)D

Heb je al eens informatie aangevraagd, maar twijfel je nog of je in coaching wilt? Herken je jezelf in het AD(H)D-profiel, of je nu een diagnose hebt of niet? Heeft iemand in jouw naaste omgeving een diagnose en wil je hierover meer weten en leren over jezelf in interactie met de ander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *