December: de maand van de kerstlampjes, de warme sjaals, sinterklaas en de pieten en niet te vergeten de kerstboom en kerstdiners. Het is een feestmaand! Echter is het ook de maand van extra drukke supermarkten, de zoektocht naar de perfecte cadeaus en natuurlijk het perfecte kerstmenu. Hoe ga je deze maand overleven? Ik geef je tips!
1: Hou het simpel
Maak een lijst met wat je allemaal zou willen, kunnen, moeten, … Stel prioriteiten. Vraag je af wat je zelf belangrijk vindt. Schrap alles wat je vervelend of overbodig vindt. Maak een plan voor de dingen waar je echt naar uitkijkt en schrijf in je agenda wanneer je wat moet doen om die te realiseren.
2: Benoem je waarden
Wat vind je echt belangrijk? Wat zijn alternatieve manieren om licht en vrolijkheid in je bestaan te brengen? Je zou je kerstrommel kunnen opruimen en naar de kringloopwinkel brengen. Beperk de kerstversiering bv. tot wat kaarsen en lampjes. Breng je kerstpaketten naar de voedselbank in plaats van je voorraadkasten te vullen met spullen die je niet lust.
3: Kerstmenu
Altijd lastig. Wat ga je serveren? Denk daar niet pas een week van tevoren over na. Nee, zorg dat volgende week je menu definitief is. Dan kun je je daar de volle 100% op focussen. Heb je speciale ingrediënten nodig? Koop die dan van tevoren al in. Grote kans dat je mis grijpt als je je kerstinkopen gaat doen.
4: Boodschappenstrategie 1
Niets is zo vreselijk om alles op het laatste moment te doen. Omdat er nu al allemaal leuke kerstspullen te koop zijn, kun je best alvast wat vooruit plannen. Ga op zoek naar een mooi tafelkleed en mooie servetten. Zoek eventueel wat mooie tafelaccessoires bij elkaar en haal je champagneglazen alvast uit het stof.
5:  Boodschappenstrategie 2
Lang leve de bezorgservice! Bijna elke supermarkt heeft tegenwoordig wel een bezorgservice. Handig! Zo voorkom je de kerstdrukte in de supermarkt. Want wees eerlijk: niemand wil zich door de smalle winkelgangen wurmen en vervolgens met een kar vol boodschappen in een 100 meter lange rij staan. Zorg wel dat je op tijd besteld, want ook de bezorgdienst heeft het druk tijdens kerst. 😉
6: Zorg voor structuur thuis
De beste manier om stuiterende kinderen te voorkomen, is door thuis alles zo ‘gewoon’ mogelijk te laten verlopen. Eet bij voorkeur op het gebruikelijke tijdstip en houd zoveel mogelijk vast aan de normale bedtijden. Door de rust thuis, zal je kind beter om kunnen gaan met de drukte op school.
7: Maak een kalender met de kinderen
Creëer overzicht en rust door samen met je kind een kalender te maken voor deze feestmaand met daarop pakjesavond, het kerstdiner op school, oud en nieuw en alle andere gezellige momenten. Zeker voor jongere kinderen die nog weinig tijdsbesef hebben, werkt dit goed. Zo weten ze precies hoeveel nachtjes nog tot pakjesavond en wanneer ze hun feestkleding aan mogen voor het kerstdiner.
8: Bedenk wat de kerstborrel kan opleveren
Wordt jouw aanwezigheid verwacht op de kerstborrel, maar wordt dit snel al teveel in december? Bedenk wat je met de borrel wilt bereiken: contacten warm houden? Nieuwe klanten ontmoeten? Gezelligheid met Collega’s? Kies de borrels daarop uit.
9: Geniet!
Ook al is deze maand super druk, probeer toch te genieten van alle kleine dingen: de familie bij elkaar, de lach op het gezicht van je kinderen of vrienden, heerlijk eten en veel gezelligheid. Bedenk dat het altijd slechter kan!