We maken ons allemaal wel eens zorgen; over het werk, de kinderen, onze ouders..Ernstig wordt het als we onze piekergewoontes ontwikkelen, zonder dat je een oplossing vindt. Piekergedachten leiden vaak niet tot een oplossing, maar zorgen er juist voor dat we blijven hangen in het probleem.

Ook al er zijn er heftige problemen. Piekeren is niet de manier om met die problemen om te gaan. Gelukkig valt er iets te doen. Je kunt het patroon doorbreken door te leren piekergedachten te herkennen en ze te vervang ze door andere gedachten. Ook kun je leren om op een positieve manier te piekeren. Het enige wat daar voor nodig is, is wat tijd en geduld om piekergewoonten te doorbreken.

Weetjes over piekeren

• 38% van de mensen piekert dagelijks of vaker
• Gemiddeld piekeren we 5 tot 10 minuten achter elkaar
• We doen het vooral van 21 uur tot mindernacht of van middernacht tot 3 uur.
• In de avonduren en ‘snachts is er de minste afleiding, waardoor piekergedachten zich eerder opdringen
• 65% van het gepieker vindt thuis plaats en 35% buitenshuis
• 57% van het gepieker thuis vind in de slaapkamer plaats
• 4% van het gepieker gaat over het probleem waar je daadwerkelijk wat aan kunt doen!
• Uit recent onderzoek is gebleken dat creatieve mensen en zeer intelligente mensen gevoeliger zijn voor piekergedrag. De onderzoekers aan King’s College in Londen vonden ook een verband tussen zeer goede ontwikkelde verbeeldingskracht en angsten

Bron: Universiteit van Leiden

5 anti pieker tips!

ACCEPTEREN

Accepteren is de eerste stap. Onszelf verbieden om te piekeren, werkt juist vaak al averechts

TOESTAAN

Hoe gek het ook klinkt, onszelf toestaan om te piekeren werkt juist wel! Ga gedisciplineerd piekeren: 3 keer per dag een half uur. Zet de wekker en schrijf het gepieker op een kladblok. Probeer tussendoor het gepieker uit te stellen tot het volgende piekermoment

VAKANTIE IN HET HOOFD

Af en toe het negatieve gepieker onderbreken met positief gepieker werkt ook goed. Denk heel intensief aan een leuk moment. Haal de details van dat moment voor de geest en doe dat nog eens en nog eens. De inhoud van dat piekermoment wordt dan anders. Het is als een vakantie van het negatieve gepieker.

HERHAAL HET GOEDE

Denk aan de goede eigenschappen van onszelf, is ook effectief. Herhaal dit een aantal keer. Bijvoorbeeld: Ik kan goed koken en ben daar trots op. Ik ben een trouwe vriendin en ben daar trots op. Op deze manier lukt het de meeste mensen vrij snel om het gepieker met de helft te verminderen. Van de tien uur per dag naar 5 uur per dag is al een enorme opluchting.

BEWIJS HET GOEDE

Als we piekeren gaan onze hersenen automatisch bewijs verzamelen voor waar we over tobben. Daarin blijven we in een kringetje lopen met steeds dezelfde gedachten. Zoek bewijs voor het tegendeel om te relativeren. Dus ga op zoek naar bewijs waarom deze gedachte of angst niet reëel is of op dit moment niet levensbedreigend. Dat plaatst de gedachten weer in het juiste perspectief. Schrijf de piekergedachten eens op en ga na of er misschien ook positievere gedachten of scenario’s mogelijk zijn!

Minder piekeren?

Overmatig piekeren kan moedeloos, besluiteloos, somber en machteloos maken en kan leiden tot gezondheidsklachten en slaapproblemen. Wil jij ook een stappenplan voor minder gepieker? Neem dan contact op met de Structuur Organizer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *