Vakantie betekent voor veel mensen ontspannen en lichamelijk en geestelijk even bijkomen. Maar voor sommige betekent vakantie vooral veel stress.
Om je vakantie werkelijk een vakantie te kunnen laten zijn, is het daarom verstandig om te zorgen dat je niet alleen goed bent voorbereid op je vakantie, maar ook goed bent voorbereid op de rust die de vakantie je gaat geven.

Bereid je voor

Begin vroeg met de voorbereidingen en maak een to do-lijst met een reële planning. Is plannen niet jouw sterkste punt? Bekijk de Getting Things Done-methode eens. Het leert je taken systematisch en gestructureerd te organiseren en geeft je meer overzicht.
Verzamel vooraf informatie
Zorg dat je goed voorbereid bent. Koop een reisgids en verdiep je in de gewoonten en gebruiken van je vakantiebestemming. Zo kom je niet snel voor verrassingen te staan en kun je makkelijker ontspannen.

Ga uitgerust op reis

Plan wat dagen vrij, voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Deze dagen zorgen ervoor dat je je werk los kunt laten en compleet in de vakantiestemming kunt komen voordat je richting de zon vertrekt. Geeft je ook nog eens de kans om die laatste dingen in alle rust te regelen. Ofwel: een win-win-winsituatie.

Kies de bestemming die bij je past

Wil je nieuwe culturen leren kennen? Dan is een all inclusive resort minder interessant. Blijf je graag volledig in controle? Ga dan bij voorkeur naar een land waar je de taal spreekt.

Beperk je verwachtingen

Yup. Je vlucht kan plots vertraagd zijn (heb jij weer) of het weer kan flink tegenvallen op de dag dat je die safari gepland hebt. Daar heb je simpelweg geen invloed op. Wees voorbereid op tegenvallers. Zet extra veel muziek op je telefoon in het geval van een vertraging of neem een extra boek mee indien je dagactiviteit niet door kan gaan.

Zorg dat je zo min mogelijk bereikbaar bent

Als je compleet los wilt komen van je telefoon op vakantie, zet hem eens vaker uit! Want echt: dat is dus fantastisch. Niet alleen inkomende werkmail kan je het gevoel geven van alles te missen, maar ook meldingen van social media zorgen ervoor dat de rust ver te zoeken is. Daarnaast: hoe meer je reageert op werkmail, hoe meer je aan je collega’s duidelijk maakt dat je heus 24/7 te bereiken bent.

Acclimatiseer

Geef jezelf een paar dagen om te wennen. Niet alleen aan een ander klimaat of een andere cultuur, maar ook aan de omschakeling van werken naar niets doen.

Wil je meer tips?

Na de vakantie dat stressvrije gevoel vasthouden op het werk? Schrijf je in voor de workshop “timemanagement” of neem contact op met De Structuur Organizer.

Lees ook mijn blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *