De lenteschoonmaak is echt een traditie van vroeger en dit werd uiterst serieus genomen. Alles werd onder handen genomen.. echt alles! De lente komt eraan, dus ik zeg…aan de slag!. Hieronder vind je tips van Professional Organizer Leonie van Kooten voor deze uitvoerige lenteschoonmaak!

1. Ontspan

Voordat je nu in de stress schiet van alle taken die op je wachten… relax! Je hoeft niet alles in één dag te doen. Je kunt ervoor kiezen om ruimte voor ruimte te werken of één verdieping per dag te nemen. Neem de tijd! 

2. Werk van boven naar beneden

Begin altijd met het schoonmaken van de hoge spullen in de kamer, zoals van het stoffen van de kast, de schilderijen en de deurposten en werk vervolgens naar benden tot aan de plinten. Als je de hele kamer hebt gehad, dan is het tijd om met stofzuiger aan de slag te gaan.

3. Woonkamer: verplaats je meubilair

wat ik anders doe tijdens een grote schoonmaak ten opzichte van een normale schoonmaak in de woonkamer, is dat ik de meubels van hun plek haal. Kastjes van de muur, de bank een meter aan de kant, de tafel verplaatsen, etc. Vervolgens op deze plekken goed stofzuigen en er met een doekje overheen wanneer je net als ik een laminaten vloer hebt.

4. Maak een donatiemand

Zet een donatiemand in de slaapkamer en probeer iedere dag één ding dat je niet meer draagt of gebruikt in de mand te leggen. Als de mand vol is, doneer (of verkoop) je de inhoud én heb je meteen opgeruimd.

5. Laat je ramen glimmen

Je ramen kan je weer blinkend schoon krijgen door ze te lappen met één van de volgende middelen: water met daarin een gepelde ui, een sopje van soda, azijn, ammonia en water of met een sopje van glansspoelmiddel (voor de vaatwasser). Je gelapte ramen kun je streeploos krijgen door ze te drogen met een oude krant. Heb je aanslag op de ramen? Dit kan je het beste verwijderen met spiritus en keukenrol. Vliegenpoep krijg je eenvoudig weg door dit weg te wrijven met koude thee.

6. Huisstofmijt in je beddengoed

Om huisstofmijt zo goed mogelijk te bestrijden is het belangrijk om beddengoed enz. te wassen op 60 graden. In plaats daarvan kun je ook het beddengoed, voor dat je het wast, 2 minuten op vol vermogen in de magnetron leggen. Daarna kun je het beddengoed wassen op 30 graden. Zo blijft je beddengoed langer mooi en zijn toch de huisstofmijten verdwenen.

7. De kledingkast

Een lenteschoonmaak is ook de perfecte gelegenheid om je kledingkast onder handen te nemen. Ruim alle dikke wintertruien op, gooi dat rokje van 3 jaar geleden dat je te klein is geworden weg en zorg ook dat je die blouse met deodorantkringen verdwijnt in een grote zak.

8. Stuk? Gooi het weg

Wees dapper en gooi alles weg wat stuk is en niet meer te repareren valt. Wat je al langer dan een jaar niet meer gebruikt, geef je weg of breng je naar de kringloopwinkel. Dat fonduestel dat al jaren in de kast staat te bestoffen, kan de deur uit. Je zal het niet missen. Dit geldt ook voor kledij, handige producten die je nooit gebruikt, huishoudapparaten en andere toestellen. Ze zijn nutteloos, maken je huis rommelig en telkens je ze ziet staan, doen ze je zuchten.

9. Beetje bij beetje opruimen

Maak er een gewoonte van om iedere keer dat je van de ene ruimte naar de andere gaat één voorwerp op te ruimen. Moet je naar de hal? Neem dan snel die jas mee die nog op een stoel ligt te slingeren.

10. Een schone magnetron

Is je combi magnetron nogal vies geworden? Zet er een kommetje met heet water en een paar druppeltjes citroen in. Zet het gedurende 4 minuten in de magnetron. De citroen ontvet het geheel en zorgt in combinatie met het hete water dat het vuil er makkelijk af gaat. Bovendien zorgt de citroen voor een heerlijk fris geurtje!

11. Gordijnen verkleurt?

Zijn je gordijnen of witte kussens verkleurt? Hier kun je dure wasmiddel voor kopen, maar wat veel beter voor je beurs is, is bakpoeder! Doe het geen in de wasmachine met je vertrouwde wasmiddel en een klein pakje bakpoeder. Bakpoeder bevat het bleekmiddel bicarbonaat waardoor je gordijnen weer stralend wit uit de was komen.

12. Je meubels weer laten glanzen

Verwarm de inhoud van een flesje bier en bestrijk je eikenhouten meubels hiermee. Even laten drogen en poets de meubels op totdat ze glimmen. Hierdoor krijgen je eikenhouten meubels weer hun glans terug! Dit kun je ook op de bladeren van je kamerplanten smeren. Ook deze bladeren gaan daar mooi van glanzen.

13. Je administratie

Een voorjaarsschoonmaak kan zich er uitermate goed voor lenen om ook direct je administratie op orde te brengen. Gebruik dit moment om al je terugkerende betalingen in te stellen als je dit nog niet hebt gedaan. Je kan gemakkelijk via internet bankieren maandelijkse betalingen instellen, op deze manier hoef je hier niet meer iedere maand aan te denken. Maak gelijk een overzicht van nog niet betaalde rekeningen en maak een plan de campagne voor de betaling hiervan. Wellicht kun je ergens nog een betalingsregeling voor treffen?

Meer tips over schoonmaken Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw huis. Een Professional Organizer kan hulp bieden. Heeft u vragen, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *