We zijn in ons dagelijkse leven gewend geraakt aan een stortvloed van prikkels. Wat doe je als je hoofd vol zit met allemaal dingen die je nog moet doen en je daardoor van hot naar haar schiet? Hoe krijg je al die plannen en ideeën uit je hoofd?

Er zijn eenvoudige methodes die je kunnen helpen om weer rust te ervaren. De Structuur Organizer geeft tips hoe je je hoofd weer leeg kunt maken:

1: Laat de controle los

Waarom zit je hoofd vol? Omdat je probeert alles te controleren. Realiseer je dat dat niet mogelijk is. Je kunt gewoonweg niet alles controleren. Hoe graag je het ook wilt. Laat het gewoon op je af komen. Door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen heb je minder behoefte alles te controleren.

2: Maak gebruik van de braindump

Neem de pen en het papier ter hand die naast je liggen. De komende 10 minuten ga je alles uitschrijven wat er in je hoofd rondwaart. Ik raad je aan om dit ten minste één keer per week te doen. Maar als jij een drukke periode hebt en voelt dat jouw systeem niet meer compleet is, doe het dan gerust vaker. Het is handig om dit papier naast je bureau te leggen. Zo kun je er één keer per week naar kijken, de woorden even hardop opnoemen en zelf nagaan of er taken te binnen schieten. Zo ja, gelijk in je systeem stoppen natuurlijk!

3: Hou bij wat je nog moet doen

Je hoofd kan overlopen met het knagende gevoel ‘dat je nog iets moet doen’ terwijl je niet concreet weet wat je dan moet doen. Dit gevoel kun je wegnemen door, nadat je een braindump hebt gedaan, steeds direct bij te houden wanneer je met iemand een afspraak of verplichting aangaat.

Je doel is om alles te verzamelen wat je moet en wilt doen. Door dit allemaal op een vaste plek bij te houden heb je namelijk een goed overzicht en kun je vervolgens keuzes maken. Misschien doe je er namelijk goed aan om bepaalde zaken nog uit te stellen. Je kunt ze dan voorlopig loslaten.

4: Geef jezelf eens toestemming niets te doen

Een andere reden dat je hoofd vol zit, is omdat je resultaat wilt boeken. En dus ben je de hele dag bezig van alles te doen. En daar dan weer over na te denken. Als je daarmee doorgaat, wordt het krampachtig en raakt je gestrest.

Probeer regelmatig rust te nemen en niets te doen. Dat is misschien wel de grootste uitdaging voor mensen in onze maatschappij. Ben je daarmee onverantwoord of lui? Natuurlijk niet. Het is gezond om je te ontspannen. Een auto rijdt toch ook niet 24 uur per dag? Maak je hoofd leeg, want ook je hoofd heeft rust nodig…

5: Stop je verslaving aan denken

Je zit vol met gedachten omdat je hoopt daarmee een probleem op te lossen. Maar vaak is dat niet zo. Denken wordt dan dwangmatig, bijna een verslaving. Het kenmerk van een verslaving is dat je er niet mee kunt stoppen. Kun jij stoppen met denken?

Je kunt over bepaalde problemen tot Sint Juttemis denken, maar je zult ze daarmee niet oplossen. Sterker nog: je gedachten zelf hebben vaak het probleem gecreëerd. Dat probleem los je dus niet op met nog meer gedachten. Maak je hoofd leeg en veel van je problemen zullen bijna automatisch verdwijnen.

 

6: Zet alles in perspectief

Zet je leven in verbeelding eens op een tijdlijn. De lijn begint bij je geboorte en eindigt bij je overlijden. Ergens daar tussenin bevind jij je nu. Als je je leven zo van een afstandje bekijkt, hoe belangrijk zijn de problemen die je nu hebt dan eigenlijk nog?

Door je problemen in een breder perspectief te zetten kun je ze van een afstandje bekijken. Je ziet ineens dat je al vaker voor dit probleem hebt gestaan of dat je dit in de toekomst nog vaak mee zult maken. Het kan ervoor zorgen dat je je vervelende gedachten ineens niet meer zo serieus neemt. Sterker nog, het kan zijn dat je jezelf voor je kop slaat. “Waarom maak ik me hier in godsnaam naam zo druk over?”.

 

Neemt contact op met de Structuur Organizer

Heeft u extra hulp nodig? De Professional Organizer in Veenendaal kan hulp bieden. Heeft u vragen, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *