opruimen-vaste-plekken

Creëer vaste plekken!

Heb jij dat ook? Dat je huis soms niet helemaal ‘van jou’ is? Overal liggen spullen. Tassen bij de voordeur. Speelgoed op de bank. Dingen op de trap die naar boven moeten. En al die dingen waar je eigenlijk geen vaste plek voor hebt. Het maakt niet uit of je kinderen nu zoveel rommel maken, of dat je partner de sokken laat vallen waar ze uitgedaan worden, of dat je zelf een sloddervos bent; het geeft irritatie en frustratie en bovendien een onrustig gevoel. Immers: een opgeruimd huis, betekent vaak ook een opgeruimd hoofd. Dat werkt dus ook andersom…

Bovendien kun je wel steeds opruimen, maar als spullen niet echt een vaste plek hebben, dan werkt het nog niet. Het gekke is, dat we voor spullen die we niet zo vaak gebruiken, wél vaste plekken aanwijzen en voor de echte gebruiksvoorwerpen niet. Die slingeren vaak maar rond. Denk maar aan je sleutelbos (waar ligt ‘ie?), de afstandsbediening of de schaar. Geef je spullen dus een vaste plekje! Dat is geen hogere wiskunde, maar logisch nadenken.

Opruimen van hot naar her

Wat ik veel zie bij mensen die hulp nodig hebben met opruimen, is dat ze tijdens het opruimen van hot naar her gaan. Gevolg: je pakt veel te veel taken tegelijk aan waardoor het opruimen niet volledig lukt. Om te voorkomen dat je behoorlijk gefrustreerd raakt, is het verstandig om “anders” te gaan opruimen en een methode toepast. 

Overdenkfase

Voordat je gaat beginnen, bedenk dan eens wat je precies wilt met de indeling van de kamers. Maak een beeld van hoe je huis er straks moet uitzien en welke activiteiten er per kamer plaatsvinden.

Denk hierbij ook aan zaken als voorraad opbergen, hobby uitoefenen, thuiswerken, was drogen, etc. In één ruimte kunnen meerdere activiteiten plaatsvinden. Bepaal bij elke activiteit welke spullen hierbij horen. Zorg ervoor dat spullen een vaste plek krijgen in de ruimte waar je ze gaat gebruiken.

Opruimen volgens een methode

Onvermijdelijk bij het opruimen van je huis is dat je spullen zult moeten weggooien. Het makkelijkst kun je je spullen verdelen in 3 groepen: houden, Kringloop en weggooien. Mocht je echt spullen hebben, die je nog niet weg kunt doen (het zijn alsnog uitgestelde beslissingen) dan kun je er voor kiezen om een “twijfel box” aan te schaffen. Zet deze doos vervolgens op een plek neer en bekijk ze enige tijd later weer. Heb je ze na 1 jaar ze niet gemist? Dan kun je deze spullen alsnog wegdoen.

Het belang van vaste plekken

Wist je dat je 10 minuten per dag aan het zoeken bent naar je spullen? Dit is niet meer nodig als je een vaste plek voor alle spullen in huis hebt. Het opruimen in huis zal in het begin even wat meer tijd in beslag nemen, maar zodra je een vaste plek hebt voor alle spullen wordt opruimen een eitje!

Aan de slag met een opruimcoach?

Mocht je behoefte hebben aan hulp bij opruimen in huis, neem dan eens een kijkje op de rest van mijn website en lees wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *