Eat the frog!

Het is ochtend, en met een diepe zucht bedenk je dat je nog steeds de dame van de verzekering moet bellen, of dat vervelende klusje moet doen. Het staat al weken op je to-do-lijst, en het wordt steeds moeilijker om het op te pakken. Elke keer als je eraan denkt, zakt de moed je in de schoenen. En dan ga je het wéér niet doen.

Mark Twain, de beroemde 19-eeuwse schrijver, citerende:  eet als eerste in de ochtend een levende kikker, dan kun je door de rest van de dag, wetende dat je het ergste al achter de rug hebt.

Begin de dag met datgene waar je het meeste tegenop ziet (zoals je waarschijnlijk tegen het eten van een echte kikker erg op zal zien) en je zal merken dat je de hele dag veel productiever bent. Door de Kikker als eerste op te eten zoel je veel minder geneigd zijn om uit te stellen. En blijft dat project, of die taak boven je hoofd bungelen. Je bent er gewoon vanaf. Heerlijk!

Waarom het werkt?

Uitstellen kost veel tijd en vooral veel energie. Die energie gaat op aan het vinden van excuses, aan goede voornemens dat je het morgen écht gaat doen, aan piekeren en je druk maken, aan je schuldgevoel. Als je het meteen doet, gebruik je evenveel energie, maar ben je er in een keer van af. Heerlijk, toch? Je start bovendien je dag met een succes, je bent opgelucht en tevreden met jezelf. En je weet, dat alles wat je daarna doet, makkelijker wordt! Dat is het kikkereffect, en het is verrassend hoeveel energie het geeft en hoeveel ruimte het schept.

Stel prioriteiten

Zitten de kikkers voor jou in de rij? Dan is er misschien voor jou een uitdaging op het gebied van prioriteiten stellen. Kijk eens naar wat nu echt prioriteit heeft en wat kan wachten.
Maak er een gewoonte van om elke dag als eerste die Kikker te eten. Je zult merken dat het je gewoon een energiekick geeft als je die taak hebt afgerond.

Dus, wat is jouw Kikker?

Herken jij uitstelgedrag? en welke taak schuif jij, misschien wel elke dag, voor je uit?
Stop ermee en eet hem op!

Heb je vragen? Neem dan contact op met De Structuur Organizer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *