Hoe werkt ons zenuwstelsel

Mensen met ADD en ADHD zijn vaak gevoeliger voor externe prikkels. Ons zenuwstelsel is het orgaan in ons lichaam dat ervoor zorgt dat we inwendige en uitwendige prikkels kunnen waarnemen. Al deze prikkels merken we op via onze zintuigen. Deze prikkels gaan door ons lichaam heen met een snelheid van wel 180km per uur.

Het autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Sympatisch versus Parasympatisch

We kunnen dit onderverdelen in het Sympathische en Parasympatische zenuwstelsel met elk een tegengestelde werking:

Sympatisch / Parasympatisch

De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE In deze fase stijgt je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.

De parasympathicus (het rem pedaal en de “acculader” van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL

Een overprikkeld zenuwstelsel tegengaan

Als het AZS in balans is dan werken sympathisch en parasympathisch, ofwel stress en pret, ofwel alert/actief en rust/herstel met elkaar in balans samen.

Ons zenusstelsel in balans

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Je kunt het autonome zenuwstelsel voorstellen als een activatie die binnen een bandbreedte blijft. Wanneer het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief. Deze balans zorgt ervoor dat wij ons voortdurend kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Ons “gaspedaal” en ons “rempedaal” moeten goed op elkaar afgestemd zijn en beide moeten even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Bandbreedte in balans

Ons AZS uit balans

Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang wordt ingeschakeld (onbewust) en dat je  hem niet weer kunt uitschakelen.  Tegelijkertijd is de parasympaticus vaak uitgeschakeld en biedt onvoldoende tegenwicht. Door deze disbalans raakt  je stresssysteem overbelast en ontstaan er stressklachten.

Je lichaam kan niet voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid zijn. Als dit te lang aanhoudt, raakt de balans van het autonome zenuwstelsel blijvend verstoord en is er sprake van chronische stress.

Bandbreedte buiten proportie

Ons zenuwstelsel kent geen ontkenning

Door weer balans te ervaren, zijn we in staat om gericht de verstoorde balans tussen parasympaticus en sympathicus weer in evenwicht te brengen. Want hoe kun je iets veranderen in de juiste richting als je niet weet waar je nu staat?

Contact met de AD(H)D coach in Veenendaal

Wil je graag zien wat  er in jouw lichaam gebeurt bij ontspanning en stress en wil je leren jezelf weer effectief te ontspannen?  Neem dan contact op met de AD(H)D coach in Veenendaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *