Het is lente! Tijd om je zomerse jurkjes weer te voorschijn te toveren. En met die lentekriebels in je lijf krijg je vast ook zin in de kledingkast opruimen. Weg met die oude kleren die je toch nooit draagt. Heerlijk, die frisse wind!

Met het stappenplan van “de Structuur Organizer” heb jij in een mum van tijd een opgeruimde kledingkast!

Maak het gezellig

Alle begin is moeilijk. Waar ga je starten? Hoe pak je het aan? En hoe houd je moed? Zorg voor een vrolijk muziekje, een lekker drankje en bel eventueel een vriendin. Samen opruimen is een stuk gezelliger.

De voorbereiding

Regel drie verhuisdozen en een vuilniszak. Schrijf op nummer één ‘houden, twee ‘twijfel, drie  ‘verkopen/ weggeven’ en gebruik de vuilniszak voor alle spullen die je gaat weggooien. Wanneer je de kleding niet meer ziet, mis je ze ook niet en ga je ook niet zo twijfelen. Weg = weg zullen we maar zeggen.

Start met uitruimen

Nu de voorbereiding is gedaan, is het tijd te beginnen met het echte werk: je kledingkast uitruimen. Ik begin altijd makkelijk. Welke kleding is stuk, te klein, juist te groot of vertoont slijtage? Die items kunnen in de vuilniszak. En wat wil je juist absoluut houden omdat je het vaak draagt? Met die items vul je de ‘houden’ doos. De overige kleding die nog in de kast hangt, stapel je op een (schone) vloer of op het bed.

Kast schoonmaken

Je kast is nu leeg en voordat je de kast opnieuw inricht, maak je ‘m eerst lekker schoon. Stofnesten zuig je gemakkelijk op met je stofzuiger. Daarna kun je met een sopje aan de slag: tijd voor de grote schoonmaakbeurt.

Kast indelen

Berg de kleding uit de ‘houden’ doos per onderdeel op. Broeken bij broeken, vesten bij vesten… En misschien ook nog wel op kleur. Zwarte vestjes bij elkaar, geprinte tops op één stapel. Strijk de gekreukte kledingstukken eerst even voordat ze weer terug in de kast gaan.

Bij twijfel

Kun je toch nog steeds geen afstand doen van dat ene t-shirt in je kast, dat daar overigens al 5 jaar ligt? Stel jezelf dan eens twee outfits voor waarbij je dat t-shirt zou dragen. Nog steeds geen idee? Weggooien maar!

Accessoires opbergen

Bijoux, sjaaltjes en riemen kun je aan een haakje aan de binnenkant van de kastdeur hangen. Er zijn speciale sieraden opbergzakken te koop, waarin je accessoires overzichtelijk in op kunt bergen.

Wegdoen, ruilen en verkopen

De kleding die je wegdoet, deponeer je in een kledingcontainer. Voor de twijfel items zijn er twee opties: je organiseert een ruilavond met vriendinnen of je verkoopt de spullen op een tweedehands website of markt. Van het verdiende geld kun je een leuk weekendje weg boeken of je kast weer aanvullen. :- )

Ik help je graag met opruimen!

Heb je na deze tips toch nog wat extra hulp nodig? Ik kom je graag helpen om structuur en overzicht te creëren! Hiervoor verwijs ik je door naar mijn contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *