Een groot probleem van ADHD en ADD is, dat de naam stigmatiserend is. ADHD staat voor Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder‎. Deze naam duidt zowel op een tekort als op een stoornis. Als je de diagnose ADHD of ADD krijgt, loop je het risico terecht te komen in de klauwen van de medische wereld, die deze aandoening wil behandelen. Bij iemand met ADHD  of ADD is de prikkelregulatie in de hersenen écht anders dan gemiddeld. Niet beter of slechter, maar anders. Maar waarom zou een aantal eigenschappen, die dan weliswaar als afwijkend worden gezien, er niet mogen zijn?

De kunst van hiermee omgaan zit dus vooral in het feit, dat je voor jezelf een context kunt creëren, waarin de eigenschappen van ADHD of ADD in je voordeel werken.

Heb jij ADHD of ADD en zit jij wel eens te balen van de drukte in je hoofd, bedenk dan dat jij over deze mooie kwaliteiten bezit!

De kwaliteiten van mensen met ADHD of ADD:

Medeleven

Mensen met ADHD of ADD hebben een enorme kracht zich met mensen te verbinden.

Creativiteit

ADHD’ers of ADD’ers staan er om bekend, dat ze zeer creatief zijn. In de creatieve beroepen als schrijven, schilderen, musici, filmmakers, ontwerpers, zijn veel ADHD’ers te vinden.

Drive

Wanneer iemand met ADHD of ADD een bepaalde taak, opdracht of activiteit moet uitvoeren, kan deze worden ervaren als een enorme last. Geeft hem of haar een interessant project en er is geen stoppen meer aan!

Probleemoplossend

ADHD’ers of ADD’ers zijn vaak heel goed in het oplossen van problemen en raadsels.

Impulsief

Mensen met ADHD of ADD springen snel  in het diepe. Dit is altijd handig als de  hele omgeving geen stap durft te zetten.

Hyperfocus

Als iemand met ADHD of ADD goed geprikkeld wordt of iets erg interessant vindt, kan hij of zij dit met volle kracht een lange tijd volhouden en dan ook grote resultaten in een relatief korte tijd boeken.

Humoristisch

De meeste mensen met ADHD of ADD houden van lachen en velen van hun hebben ook een enorm goed gevoel voor humor.

Veerkracht

Het mooie van ADHD of ADD is dat juist zij een ongelooflijke capaciteit hebben om na een uitdaging de draad weer op te pakken.

Intuïtie

Door alle prikkels is er een vaak een sterke intuïtie aanwezig bij mensen met ADHD of ADD. Wegens het hoge tempo van de verwerking van zaken in de hersens, zijn ze vaak bliksemsnel in het aandragen van oplossingen.

Vindingrijk

ADHD’ers of ADD’ers zijn prachtige ideeën generators. Ze kunnen veelal bliksemsnel met vernieuwde ideeën komen. Ook zijn het vaak brainstormmensen.

Dat “speciale gegeven”!

Vele mensen begrijpen ADHD of ADD niet, dit omdat mensen met ADHD of ADD de wereld uit een ander perspectief bekijken. Echter totdat hij iemand tegenkomt die ook ADHD of ADD heeft. Deze mensen zitten gelijk op dezelfde “golflengte” en begrijpen elkaar.

Natuurlijk loopt ADHD vaak als een rode draad door iemands leven. Vaak kost het veel tijd en moeite om je context zo in te richten, dat je goed gebruik kunt maken van de voordelen die ADHD biedt. Natuurlijk weet ik maar al te goed, dat je behoorlijk last kunt hebben van ADHD.  Zorg er dus voor dat  je uit de kracht van ADHD of ADD gaat leven en laat jezelf niet verliezen in Burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoelens, angststoornis, paniekstoornis etc. met alle gevolgen van dien. Op deze manier kun je je positieve eigenschappen maximaal gaan benutten. Wil je reageren op dit artikel? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

Lees ook mijn blog:

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *