Het maakt dat je vooruit komt

De kracht van kleine stappen wordt vaak onderschat. Logisch – het zijn ten slotte kleine stappen. Toch hebben ze grote impact! Ik dacht altijd dat je een grote verandering in één keer in je leven moest aanbrengen. In één keer gezond eten, in één keer een gepland leven, in één keer mijn huis opgeruimd… Maar zo werkt het niet. Veranderen kost tijd en moeite. Misschien is veranderen wel het moeilijkste dat er is. Maar met kleine stapjes wordt het makkelijker.


Verandering kost tijd

Verandering is iets waar je enorm tegen aan kunt hikken. Ik weet er alles van. Ook het bedenken van duizend excuses komt me wel bekend voor. Geen tijd. Niet het juiste moment. Komt nog wel. Niet de juiste mensen om me heen. In mijn hoofd maakte ik van een verandering een énorm ding. Alsof in één klap alles anders zou moeten zijn.

Maar daar zit hem nu juist de truc. Wat nu als je het niet groter maakt dan het is? Wat nu als je kijkt naar die ene kleine stap die jij vandaag, morgen en de dag daarna kunt zetten? Want al die kleine stapjes brengen je net zo goed bij je doel als wanneer je in één klap een mega-verandering doormaakt. Sterker nog, de kans is groot dat je een verandering makkelijker kunt vasthouden als je het proces wat langzamer doorzet.

“Zet elke dag een stapje meer,al is hij nog zo klein. Uiteindelijk kom je een keer, precies waar je wil zijn”

— Martin Gijzemijter

Laat je hersenen succesjes ervaren!

Je hersenen willen niets te maken hebben met grote en ingewikkelde projecten. Ze willen na een actie direct resultaat zien. Maak dus de stapjes klein. Het opbreken van taken is de ene keer eenvoudiger dan de andere keer. Als je bijvoorbeeld van jezelf het huis moet schoonmaken kun je deze taak opbreken per kamer. Vervolgens kun je een taak als ‘huiskamer schoonmaken’ verder opbreken naar taken als ‘kasten afnemen’, ‘huiskamer stofzuigen’, ‘huiskamer dweilen’ etc. Telkens wanneer je zo’n mini-taak afrondt ervaren je hersenen afronding. Je voelt dat je een succesje hebt behaald. Je kunt de taken van je lijstje schrappen waardoor je je goed over jezelf voelt. Je hebt namelijk al heel veel bereikt! En dat terwijl het grote doel (het hele huis opruimen) nog lang niet behaald is.

De smaak te pakken

De kans dat je aan een kleine taak begint is vele malen groter. En, hoe denk je dat je jezelf voelt als je deze werkzaamheden hebt afgerond? Dat smaakt wellicht naar meer! Wat wordt jouw eerste (kleine) stap…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *