Je moet je nog lunch maken, je kinderen maken ruzie over een stuk speelgoed, de hond moet nog uitgelaten worden én je moet ook nog een paar belangrijke mailtjes de deur uit doen. Het is druk. Net als iedere ochtend, eigenlijk.

Bestaat jouw ochtend uit “overleven” of begint jou dag met volkomen rust?
Om de dag goed door te komen, is de start het belangrijkste! Door een eigen ochtendroutine te ontwikkelen, begin en behoud je veel meer energie de gedurende dag. Een ochtendroutine geeft veel voordelen!

Begin stapsgewijs

Omdat een ochtendroutine een verzameling gewoontes is, kun je niet van jezelf verwachten dat je in één klap een nieuwe routine kunt invoeren. Gewoontes hebben een tijd nodig om zich te vormen, volgens wetenschappers zo’n drie weken. Je kunt je effectieve ochtendroutine daarom het beste stapje voor stapje invoeren.

Ga op tijd naar bed

De perfecte ochtendroutine begint ’s avonds al. Als je klaar bent voor de volgende dag op het moment dat je naar bed gaat, kom je ’s morgens een stuk makkelijker je bed uit. Als je genoeg slaap pakt (minimaal 7-8 uur) heb je genoeg energie om de dag goed te beginnen.

Sta wat eerder op

Wie vroeg opstaat, kan zonder stress douchen, het radionieuws beluisteren en wat persoonlijke zaken opruimen. Je zorgt er ook voor dat je niet bedolven wordt aan een plotse overvloed aan dingen die dringend moeten afgehandeld worden… Met andere woorden: je kan op je gemak acclimatiseren, voordat het werk echt losbarst.

Bereid je ochtend voor in de avond

Waarom zou je je ochtendroutine helemaal in de ochtend moeten uitvoeren? Echt tijd bespaar je ’s ochtends door dingen ’s avonds al te doen. Een gestructureerde avondroutine kan je bovendien helpen om de dag rustig af te sluiten. Omdat je taken verricht waar je (op een gegeven moment) niet meer bij na hoeft te denken. Zet bijvoorbeeld je ontbijt en koffie al klaar, pak je eigen tas in en de schooltasjes van de kinderen kun je ook al klaarzetten.

Houd een vaste routine aan

Als je de ene ochtend begint met ontbijten, dan je tas inpakt en dan gaat douchen en deze drie dingen de andere dag andersom doet, ben je altijd trager. (Echt, het is bewezen!) Zorg er daarom voor dat je dingen altijd in dezelfde volgorde doet. Routine is de sleutel voor snelheid.

Zorg voor een simpel ontbijt

Race jij uiteindelijk elke ochtend zonder ontbijt naar buiten? Zonde! Een kuipje yoghurt heb je zo gegeten, net als twee boterhammen die je dag van tevoren hebt gesmeerd.

Geniet bewust

Raas er niet doorheen alsof het enkel een serie taken is die je moet afvinken. Geniet er bewust van.
Bewust genieten gaat makkelijker wanneer je niet gehaast bent. Geniet van je ontbijt, van de rust, van je gezin, van je koffie of simpelweg van het moment. Besef dat iedere nieuwe dag niet vanzelfsprekend is.

Routine tips?

Heb je meer tips om je ochtendroutine een boost te geven? Laat het in een reactie weten!

Lees ook mijn blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *