Heerlijk, zo’n huis vol kinderen. Allemaal lekker aan het spelen en einde van de dag ligt het hele huis vol met speelgoed. Soms word je er gek van!

Wil je de kinderen ook laten meehelpen met het opruimen? Lees hier dan de tips van opruimcoach Leonie van Kooten:

1. Ruim samen op

Samen opruimen is veel gezelliger dan alleen en als je tussen het opruimen door ook nog even gezellig kletst heb je meteen een goed contactmomentje erbij. De beste gesprekken vinden plaats tijdens de afwas het praat nu eenmaal veel makkelijker voor een kind als jullie samen wat doen.

2. Houd het simpel

Ook kleine kinderen kunnen meehelpen in het huishouden, maar hou het simpel. Vraag bijvoorbeeld om een mok in de vaatwasser te zetten of hun bordje waar ze net hun broodje mee hebben gegeten

3. Wees niet te perfectionistisch naar je kinderen toe

Ben je zelf altijd aan het poetsen in je huis en laat je geen kruimel op de grond vallen? Pas deze vorm van perfectionisme dan niet te erg toe op je kinderen. Als zij lekker aan het spelen zijn, dan hoort rommel maken erbij. Je kunt als je kind klaar is met spelen natuurlijk wel leren hoe ze de rommel het beste op kunnen ruimen.

4. Maak duidelijke afspraken

Kondig van tevoren aan als je samen met je kind hun kamer op wilt gaan opruimen. Doe dit wel even een kwartiertje van tevoren en spreek samen af wie wat doet. Je kind zal op deze manier weten dat ze nog een kwartiertje kunnen spelen, wat heel productief zal zijn voor het opruimen. Het kan namelijk voor een kind heel storen en onproductief zijn als ze direct moeten opruimen, zonder dat dit eerst aangekondigd is.

5. Begrijp hun gedrag

Als je begrijpt waarom een kind rommel maakt, dan zul je ook minder snel boos worden. Kinderen zijn heel erg met het moment bezig en zijn totaal niet bezig wat er later moet gebeuren. Hier kunnen we zeker als volwassenen nog wel wat van leren.

6. Positieve benadering

Kinderen luisteren en leren beter en sneller in een positieve omgeving. Is de sfeer ontspannen en lekker aangenaam voor een kind, dan zullen ze hun speelgoed sneller opruimen. Straf geven heeft dus niet zoveel zin, het is beter om het positieve te benaderen en ze uiteindelijk een compliment te geven als alles opgeruimd is. Een andere goede manier is om er een klein wedstrijdje van te maken: “Wie kan het snelste alle blokken in de doos terugstoppen?”

7. Maak het toegankelijk

Als je graag wil dat je kids je helpen bij het opruimen, maak het ze dan wel makkelijk. Zet kratten op de grond in de kamer waar al het speelgoed in moet bijvoorbeeld. Of monteer een kinderkapstok en koop een bezem op kinderformaat. Als ze ergens zelf bij kunnen motiveer je ze om sneller dingen op te ruimen of schoon te maken.

8. Kleine taken, groot plezier

De kleinste taken kunnen kinderen al een enorm verantwoordelijkheidsgevoel geven. Heb je bijvoorbeeld een tuin of planten in huis, geef ze dan samen water. Of doe je de was, sorteer dan samen de kleding op kleur en vul met zijn tweeën de machine. Kinderen hebben daar echt lol in en jij hebt je taken gedaan.

9. Belonen

Hebben ze iets voor je gedaan of ergens goed mee geholpen? Vergeet ze dan niet te belonen. En dit hoeft echt geen cadeautje te zijn, een compliment vinden ze vaak al geweldig. Als jij aangeeft dat je trots op ze bent dat ze al zo goed mee kunnen helpen willen ze het zeker nog een keer doen.

Heb jij nog tips?

Heb jij tips om kinderen te laten helpen bij het huishouden? Ik hoor het graag!http://www.destructuurorganizer.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *