Met een digitale camera kun je tegenwoordig elk moment vastleggen. Het maakt niet uit hoeveel foto’s je schiet, er is er altijd een die lukt.

Het grote nadeel is wel dat het door alle camera’s die we tegenwoordig bezitten (de gewone camera, de tablet, de smartphone) steeds lastiger wordt om al die foto’s te bewaren.

Wat gebeurt er in veel gevallen na het nemen van honderden fantastische vakantiefoto’s? Ze blijven staan op de camera of je smartphone tot het geheugen vol is en dan stop je er een andere memorystick in of je delete ze al dan niet per ongeluk. Voor je het weet ben je je mooie foto’s kwijt.

Ideeën om je foto’s te organiseren

Download de foto’s op je camera en smartphone periodiek en op een vast moment naar je pc of externe harde schijf, bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand. Zet hiervoor een reminder in de agenda of op je pc. Sorteer de gedownloade foto’s en video’s meteen of plan hiervoor ook vast moment in. Doe dit zo snel mogelijk na het maken en downloaden van de bestanden, dan zitten de gebeurtenissen nog vers in je geheugen en weet je precies wat waar bij hoort.

Beeldmateriaal vreet geheugen op je computer. Overweeg daarom de aanschaf van een externe harddisk speciaal voor je foto en videobestanden. Zo heb je alles op een plek. Denk er aan om een regelmatige back-up te maken en die op een andere locatie te bewaren. Zo zijn je foto’s meteen veilig voor brand en diefstal.

Een andere mogelijkheid is om je beeldmateriaal te bewaren is in Dropbox of elders op internet. Denk hierbij wel goed na wat je op die manier bewaart, omdat de beveiliging van dergelijke opslagoplossingen een probleem kan zijn. Echte privéfoto’s kun je beter offline bewaren. Periodiek downloaden en back-uppen lijkt veel werk, maar in werkelijkheid besparen die paar minuten per maand je heel veel tijd. Bedenk maar eens hoeveel werk het is om foto’s maanden of jaren nadien nog uit te zoeken.

Sorteer de foto’s en video’s en sla ze op in mappen. Benoem en dateer de mappen altijd op dezelfde manier. Bijvoorbeeld: vakantie Frankrijk juli 2016, vakantie Rusland 1966. Als je materiaal hebt van een speciaal evenement, geef de map dan ook die naam. Bijvoorbeeld: 14-11-206 Geboorte Janneke. Als je veel foto’s hebt uit een bepaalde periode, zonder specifieke gebeurtenis, kies dan voor een algemene term. Bijvoorbeeld: zomer 2013. Maak je structuur zo eenvoudig en uniform mogelijk, dat zorgt er voor dat je informatie later snel terug vindt en dat iedereen het systeem volhoudt.

Als je digitale fotoalbums maakt en je laptop meeneemt op vakantie, begin dan op je vakantiebestemming al aan je album. Werk het album een paar minuten per dag bij, dat kost en bestel het album aan het einde van je verblijf vanaf je vakantieadres per internet of doe dat bij thuiskomst. Dan kun je het na terugkeer (bijna) direct aan anderen laten zien.

Als je liever afdrukken laat maken van foto’s om ze in te plakken, zorg dan dat je alvast alles in huis hebt voor de verwerking zodra je de prints ontvangt. Maak meteen je scrapbook, of koop alvast een leeg album om ze direct in te plakken. Van uitstel komt meestal afstel.

Heb je nog stapels oude foto’s liggen waar je al jaren niets mee doet? Ik kan je helpen deze foto’s te ordenen en te digitaliseren in een mooi fotoboek. Ga voor meer informatie naar: http://www.destructuurorganizer.nl/contact

hands-woman-camera-girl-large