Goede voornemens. Voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel als het nieuwe jaar nadert. Vol enthousiasme en hoop begin je. Meer bewegen, minder stress, meer opruimen… Goeie voornemens zijn prachtig, maar hoe zorg je dat zo’n goed voornemen ook ècht een goede gewoonte wordt?
Ik geef je tips hoe je ze kunt volhouden en bereiken.

1. Je goede voornemens zijn te vrijblijvend. Over het algemeen geldt dat voornemens nogal vrijblijvend van aard zijn. Het is iets wat je graag wilt. Stoppen met ongezonde gewoontes, geld (be)sparen, meer me-time nemen, minder stressen enzovoort. Komt puntje bij paaltje? Dan verval je binnen korte tijd weer in je oude patroon. Beter is een belofte aan jezelf te doen. Want, wat je belooft kom je echt eerder na en is daarom minder vrijblijvend. Schrijf het op een briefje of maak een aantekening in je smartphone en draag het altijd bij je.

2.  Doe het stap voor stap. Zeker wanneer je voornemen of doel groots is, zoals ‘het opruimen van je huis, begin dan met kleine stapjes. Begin met 1 lade/kastje, in plaats van een hele woonkamer.

3. Omring jezelf met positieve mensen die je stimuleren. Zoals ik hierboven al omschreef, werkt dit enorm goed en motiverend.

3. Maak een moodboard. Een moodboard waarmee je ‘echt’ kunt zien hoe je leven er (anders) uitziet wanneer je jouw voornemen of doel bereikt hebt. Hang het zichtbaar op, zodat je ernaar kunt kijken als het een keertje minder gaat en je ziet waar je het voor doet.

4. Wees SMART! Misschien heb je al eens van een SMART-plan gehoord. Het is een handig vragenlijstje dat je voor jezelf kunt nalopen, om je voornemen of doel nog beter uit te werken.
Met andere woorden: maak het: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dan heb je een helder en concreet doel. Dat vervolgens ook nog eens meetbaar is, maar ook: belangrijk voor jou en bij jou persoonlijk past. Verder moet je voornemen reëel en haalbaar zijn. Dus niet te hoog gegrepen, maar ook niet te eenvoudig. stel een deadline waar je naartoe werkt. Beetje bij beetje. Is je voornemen erg omvangrijk? Hak het in kleine porties met een start- en einddatum. Zo blijft je voornemen overzichtelijk en ligt je slagingskans stukken hoger.

S: Welke Specifieke stappen moet je zetten om je doel waar te maken?
M: Hoe kan je je vooruitgang Meten?
A: Is je doel Acceptabel voor anderen dicht in je omgeving?
R: Is je doel haalbaar en Realistisch?
T: Welk Tijdspad denk je nodig te hebben om je doel waar te maken?

5. Beloon jezelf. Ieder klein succes is GEWELDIG en wees daar trots op. Geef jezelf regelmatig complimenten en beloon jezelf met iets waardoor je extra gemotiveerd blijft.

6. Zorg voor een back-upplan. Een back-up voor een offday, of tegenvaller. Tja, ik kan je niet beloven dat je dat soort dagen niet zult hebben. Bedenk dus alvast van tevoren wat je doet op zo’n moment? Wat ga je tegen jezelf zeggen? Wie biedt je support? Etcetera.

7. Erken je inzet! Te streng zijn, het meteen ‘perfect’ willen doen, boos worden op jezelf omdat het niet lukt? Erken je inzet!

8. Laat je niet afleiden door de meningen van anderen. Mensen hebben nu eenmaal snel een mening over van alles en deze is niet altijd positief. Onthoud goed dat dit vaak de onzekerheden zijn van de ander. Dit hoeft ook geen reden voor jou te zijn om te stoppen.

9. Gebruik een quote of een spreuk die je motiveert. Hang het zichtbaar op, of voeg het toe aan je moodboard!

10. GELOOF DAT HET JE LUKT!! Wanneer jij erin gelooft, kan het niet mislukken. Bovenstaande tips zijn allemaal hulpmiddelen, maar het allerbelangrijkste ben JIJZELF.

Ik wens jou hele fijne feestdagen en een spetterend nieuwjaar!

Handige opbergtips voor je kerstspullen!

54 x bewaren en opruimen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *