Je kunt niet alles bewaren in het leven, al zou je het willen. Je moet keuzes maken om te voorkomen dat je huis dichtslibt. Wat houd je en wat doe je weg? En houd je alles wat je bewaart op orde?  Met deze tips van de Structuur Organizer kom je een heel eind.

  1. Een berg papier sorteer je door 3 stapels te maken: weg/bewaren/lopende zaken. Na het selecteren berg je de paperassen die je wilt bewaren direct op!
  1. je zwervende spullen een vaste plek. klinkt simpel, werkt super.
  2. Scannen: Alle losse papieren kunnen ook op een USB stick. Zelfs je hele archief kun je digitaliseren. Zorg dan wel voor overzichtelijke mappen en een back-up
  3. Met boeken die je toch niet gaat herlezen kun je ook anderen blij maken door ze over de wereld te laten zwerven. Laat ze achter in de trein of op een bankje in het park. Als je ze registreert bij bookcrossing.nl kun je ze blijven volgen.
  4. Souvenirs zijn vergankelijk. Herinneringen niet!
  5. Handig om spullen een tweede leven te geven, zijn de ruilkastjes op straat waar je boeken en soms andere kleine spullen in achterlaat voor buurtgenoten of voorbijgangers. Of begin zelf een ruilkast op de stoep of op je werk
  6. Waarom zou je gebruiksaanwijzingen, garantieweken en bonnen bewaren? Zet ze op een foto, bewaar ze in een mapje op je computer en doe al dat papier de deur uit
  7. Waarom zou je dierbare foto’s of ansichtkaarten wegstoppen? Met masking tape hang je ze eenvoudig aan de muur. Maak ook in fotolijstjes of naast elkaar of op een magneetbord, dan heb je er meer lol van
  8. Mooie kaarten / losse foto’s / bijzondere plaatjes, zonde om weg te gooien? Plak ze eens in een schriftje
  9. Stapels ongelezen tijdschriften waar je maar niet aan toe komt? Maak van de interessante – artikelen een leesmap voor als je wel tijd hebt. Dan kunnen de bladeren lekker weg.
  10. Wat heb je aan dubbele foto’s of zelfs vijf, zes varianten op hetzelfde plaatje? Selecteer de mooiste en delete de rest.
  11. Werkstukken, schoolschriften, vakantiesouvenirs, verjaardagskaarten, liefdesbrieven, als die schoolagenda’s: hoeveel kan een mens bewaren? Beperk jezelf tot maximaal 2 herinneringsdozen. Raken ze te vol, doe er dan iets van weg!
  12. Een computer met duizenden JPG’s is als een verhuisdoos tjokvol met foto’s. Je vindt dat grappige kiekje echt niet meer terug. Maak daarom overzichtelijke mappen, gerangschikt op jaar of gebeurtenis.
  13. Vroeger hadden we rijen fotoalbums in de kast staan,. Waarom eigenlijk niet meer? Een geprint album met de hoogtepunten van een jaar of een vakantieboek is toch veel leuker dan een computer vol bestanden?
  14. Zijn spullen overbodig of onbruikbaar, hebben ze geen nut meer, bewaar je ze voor ooit? Dan is het tijd om er afstand van te doen. Als “ooit”aanbreekt, is er nog altijd marktplaats!
  15. Er zijn van die plekken in huis waar je altijd losse spullen aan lijken te kleven. Die “magneten”pak je aan door er bijvoorbeeld een mooi kistje neer te zetten waar je alle rommeltjes in kwijt kunt!
  16. Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en je bewaren, heel goed bewaren! Annie M.G. Schmidt (1911-1995)
  17. Ruimt in je kledingkast: Wissel in de lente en de herfst je winter- en zomerkleding. Wat niet bij het seizoen past, gaat een half jaar in een doos en bekijk het later nog eens.
  18. Ik ben altijd verbaasd over de hoeveelheid spullen die mensen in de loop van der jaren verzamelen. We consumeren ons suf en vinden het moeilijk om los te laten..
  19. Op kici.nl vind je goede doelen containers bij jou in de buurt of organiseer een kledingruil met je vriendinnen
  20. Van mooie bladen en interieurtijdschriften maak je een bewaarboek door alle inspirerende reportages te bundelen. Met insteekhoezen kun je artikelen makkelijk indelen per rubriek en er steeds nieuwe stukken tussenvoegen.
  21. Alles in je kledingkast wat kapot/hopeloos verouderd/afgedragen is, kun je beter wegdoen. Twijfelgevallen leg je op een stapel met een datum erbij. Met wat je een jaar niet hebt gedragen, kun je de andere blij maken
  22. Je woont niet in een museum en je woont ook niet in het huis van de toekomst
  23. Opruimen = kiezen. Wat houd ik en wat doe ik weg?
  24. Weg doen is een stuk makkelijker als je ene ander blij kunt maken met jouw spullen. Zoek een goed doel in de buurt. Op spullenschenken.nl zet je afdankers op gratisafhalen.nl. Breng ze naar de kringloop of een weggeefwinkel
  25. Als je gemiddeld per jaar 200 foto’s bewaart van je kind, heb je tegen de tijd dat hij 18 is en het huis uitgaat, 3600 foto’s. DRIE-DUIZEND-ZES-HONDERD-FOTO’S!
  26. Bespaar je kroost keuzestress. Bewaar alleen het speelgoed dat heel is/qua leeftijd geschikt is/waar ze ook echt mee spelen. Zet af en toe iets uit het zich, om het later weer tevoorschijn te halen. Hun ouder treinen, knuffels of puzzels komen via de speelgoedbank weer goed terecht.
  27. Met manden, boxen of dozen in je kast berg je je spullen overzichtelijk op. En op labels schrijf je de inhoud
  28. Te veel spullen uit het verleden en uit de toekomst houden je uit het hier en nu. Je blijft met je aandacht hangen in wie je was of wie je wilt zijn
  29. Ga je serieus een kast op kamer opruimen, zorg dan voor 1 vuilniszak en 3 dozen waar je op schrijft: Hier opbergen/ elders opbergen/weggeven en dan sorteren maar!
  30. Berg spullen die je niet vaak gebruikt op in een doos en label ze. Als je echt goed op dreef bent, tik je van elke doos een uitgebreide inventarislijst op je computer, zodat je alles in een handomdraai terug kan vinden
  31. Nieuw item erin, oud item eruit
  32. Bombardeer een grote doos tot koningsdagbox. Alle overbodige spullen die je gaandeweg tegenkomt, gaan hoppa in de doos voor de vrije markt verkoop
  33. Een gek vaasje, Afrikaans houtsnijwerk, een vintage kandelaar doen het veel beter als groepje met wat ander klein spul, dan her en der los in je huis
  34. Bewaren of weggooien? Stel jezelf deze vragen: Heb ik het nodig of wordt ik er blij van? 2x nee = weg
  35. Wat is het leuk om eens wat dieper in je cd bak te kijken en golden oldies onder het stof vandaan te trekken, maar er zitten ook vast een hoop schijfjes tussen die je echt nooit meer gaat draaien
  36. Vier slechte excuses om spullen te bewaren: 1 Het heeft veel geld gekost, 2 niet mijn smaak maar gekregen, 3 overgehouden aan een hobby, die ik misschiet ooit nog wil oppakken, 4 aj jaren kapot, maar binnenkort ga ik het repareren
  37. Waarom bewaren, wat je ook kunt googelen? Denk aan brochures, recepten, verzekeringsvoorwaarden, flyers, agenda’s
  38. Prop de kasten niet helemaal vol,
  39. Geef iets waar je echt blij mee bent een prominente plek in huis
  40. Staat de berg ongelezen kranten of tijdschriften op omvallen? Geef jezelf een deadline waarop de stapel de papierbak ingaat. En dan ook echt doen, gelezen of ongelezen
  41. Ga eens door je administratie. Belangrijke bewijsstukken zoals diploma’s en aktes moet je zeker houden. Het is ook slim om je loonstrookje en bankafschriften 5 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Voor ondernemers geldt zelfs een wettelijke bewaarplicht van 7 jaar, daarna kunnen alle bonnen, facturen, afschriften in de papierversnipperaar
  42. Clusteren: Leg soort bij soort en zorg dat alles een vaste plek heeft.
  43. Je hoeft niet alles zelf te hebben. Via Peerby.nl en spullendelen.nl leen je spullen die je maar af en toe nodig hebt van buurtgenoten. En jij kunt je buren weer blij maken door jouw boormachine/ladder/luchtbed uit te lenen.
  44. Ordenen is zwoegen, dus beloon jezelf met iets leuks ( en dan niet iets wat over een jaar weer in de weg ligt!)
  45. Kijk eens naar je pc. Staat je bureaublad vols? Sla je documenten lukkraak op? Is de map “mijn afbeeldingen” een verzameling van tienduizenden willekeurige cijfers? Tijd om orde te scheppen als je ooit nog iets terug wilt vinden. Kijk wat weg kan, geef bestanden logishce namen en maak mappen. Orden, foto’s door ze in een overzichtelijke mappen te zetten. Bijvoorbeeld per jaar of gebeurtenis.
  46. Jaja, logisch maar toch: leg je spullen na gebruik meteen terug
  47. Bewaren of weggooien? Bij twijfel, doe alle spullen in een doos en plak er een datum op. Kijk er na een jaar nog eens in. Als je het niet hebt gemist, kan het net zo goed weg.
  48. Houd je tijdens het opruimen aan de OHIO-regel. Only Handle It Once, zodat je niet eindelijk met je spullen blijft schuiven.
  49. Heb je moeite met weggooien omdat ergens een herinnering aan kleeft? Maak er eens een foto van.
  50. Lukt het je maar niet om thuis orde te scheppen, dan kun je in noodgevallen uitwijken naar een Professional Organizer of Opruimcoach.
  51. In het begin zie je elke kras van je kleine creatieveling een groots kunstwerk, maar of iedere tekening nou nog zo leuk is voor later? Doe ze allemaal in een doos en als die vol is, ga je samen sorteren. De mooiste mogen blijven, van de andere neem je afscheid. Ook heel educatief verantwoord.
  52. Niet alles hoeft spic en span te zijn. Onder zoeker Eric Abrahamson: “Je gedachten zijn rommelig onvoorspelbaar en lopen door elkaar; waarom zou je bureau dat niet kunnen zijn?”
  53. Morgen komt de vuilnisman, je kan het wel bewaren, maar wat heb je eraan? Morgen komt de vuilnisman. Uit het lied Vuilnisman van “de Dijk”.

 

Andere blogs die u wellicht interesseren

Wilt u weer grip op uw huishouden, administratie of tijdsplanning?

Neem contact op met de Structuur Organizer voor vrijblijvend advies aan huis.